Hip-hop nacionalizam
28

Beogradski sindikat pred cenzurom na YouTubeu zbog kontroverzne pjesme "Dogodine u Prizrenu"

Klix.ba
Pjesma "Dogodine u Prizrenu" desničarske hip-hop grupe Beogradski sindikat i etno grupe Trag mogla bi biti uklonjena sa YouTubea, javljaju srbijanski mediji.

Pjesma je za jedan dan prikazivanja imala više od 150 hiljada pregleda i zauzela prvo mjesto u trendingu u Srbiji i Crnoj Gori, prenio je B92.

Jedan od članova muzičke grupe Beogradski sindikat Feđa Dimović, na društvenim mrežama je podijelio fotografije obavještenja koje je grupa dobila od YouTubea.

"Upravo smo dobili poruku od YouTubea da je spot za pjesmu 'Dogodine u Prizrenu' uznemirujućeg sadržaja, zbog čega razmatraju da ga uklone. Kao posljedica toga, momentalno smo uklonjeni sa trendinga, gdje smo od sinoć bili na poziciji broj 1. Svaka čast na procjeni! Može tuča u realityju, a ne može stradanje srpskog naroda. Može golotinja i prostakluk, a ne može spaljena crkva! Ovo je dokaz da smo pjesmom uzburkali mnoge duhove. Nastavljamo da se borimo! Nema povlačenja, nema predaje! Dogodine u Prizrenu", napisao je Dimović.

Pjesma govori o značaju Kosova i Metohije za srpski narod, kao "polazne tačke", a video koji je prati zapravo čine kadrovi snimljeni tokom pogroma srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji u martu 2004. godine.