Kultura
0

Bend Divanhana oduševio publiku u BKC-u

Piše: A. U.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Publika u prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu oduševljeno je aplaudirala i plesala uz sevdalinke i druge pjesme koje su za njih izveli članovi benda Divanhana.

Divanhana je svojim nastupom u okviru Sarajevo Sevdah Festa na scenu donijela moderan zvuk, odlične aranžmane i scenografiju poput teatarskog komada, što je bilo dovoljno za veliko uzbuđenje svih prisutnih.

Da je članovima Divanhane ovaj nastup bio jako važan svjedoče i riječi Nevena Tunjića: "Posljednjih pola godine smo pričali o koncertu u Sarajevu. Jako puno smo svirali svuda i kad bismo pogriješili govorili smo da se to ne smije dogoditi u Sarajevu. Ako osjetite tremu - nemojte zamjeriti".

A tremi nije bilo mjesta. Sjajna veza s publikom uspostavljena je već od prve pjesme, "Emine", koju je Leila Ćatić izvela uz pratnju dvije harmonike. Potom je najavila ostatak benda, a jedna za drugom redale su se "Razbolje se šimšir list", "Gorane, čobane", "Grana od bora", "Star se Ćurčić pomamio", "Mila majko, šalji me na vodu"...

Za pjesmu "Crven fesić" rekli su da je snimljena slučajno, ali da je bila dobitna kombinacija. Kad su je svirali u Švedskoj jedan Šveđanin je rekao da mora doći u Sarajevo da je čuje, a sada je i došao i sa njima nastupio kao tonac.

Leila je izvela i svoju najdražu pjesmu "Kradem ti se u večeri", te druge manje i više poznate numere, poput "Kolo igra kod komšije", te "Mene majka jednu ima", "Ašum daje", "Ja sam mala garava"...