Nakon najavljene deložacije
28

Bećirović: Izvinit ću se ako Charlama dokaže da je platila svoje obaveze

Klix.ba
Charlama (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Charlama (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Najava da bi Centar kreativnih akcija (CeKa) Charlama mogao biti deložiran iz Centra Skenderija uznemirila je bh. kulturnu javnost. Prinudno zatvaranje još jedne kulturne ustanove je so na ranu umjetnicima koji stvaraju u ionako katastrofalnom ozračju marginalizacije kulture.

CeKa Charlama, na čelu s istaknutim savremenim umjetnikom Jusufom Hadžifejzovićem, danas je upriličila protestnu akciju kako bi pozvala bh. javnost da ne dozvoli prinudnu deložaciju umjetnika i njihovih djela.

Opovrgavaju navode menadžmenta Skenderije da su dužni 40.000 KM i tvrde da, shodno partnerskom sporazumu, Centar njima duguje novac. Direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirović odbacuje te navode i tvrdi da Charlama nije izmirivala svoje obaveze prema Skenderiji.

"Ono što oni pričaju su stvarno nebuloze. Spreman sam se izviniti i ako dokažu da su oni nama preplatili, sve im vratiti. No, u finansijama stoji da nisu izmirivali svoje obaveze. Zašto ti dugovi postoje, ja to ne znam. Ja sam ovdje od februara i krenuo sam sa raščiščavanjem onih koji ne plaćaju. Mi živimo od toga, nismo na budžetu", kazao je Bećirović za Klix.ba i pozvao sve da dođu i lično se uvjere u do sada ostvarene uplate.

Dodaje da Charlama ima dug od 40.000 KM za prostor od 500 kvadrata, vodu, struju i ostale komunalije, na šta su se obavezali da će plaćati.

"Od 2011. i čitavu 2012. nisu uplatili ni feninga", kaže Bećirović.

Kada je u pitanju Gradska galerija Collegium Artisticum, koja se nalazi preko puta Charlame, a kojoj je nedavno isključena struja, Bećirović kaže da račune nisu plaćali tri mjeseca.

"Sad sam bio sa ministrom Šarićem (Ivica Šarić op.a.) i dobio sam papir da su oni to dali na plaćanje u trezor. S obzirom da trezor nije počeo s isplatama, mi to poštujemo i pustili smo im struju. Ne razumijem zašto nas nisu upozorili da su uplatili", zaključuje Bećirović.