Bh. pijanista
166

Bartolomej Stanković učenike klavira kroz koncert učio o Bachovim invencijama i fugama

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Pijanista Bartolomej Stanković večeras je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održao koncert pod nazivom "Priče o Bachovim invencijama i fugama".

Koncert kakav se rijetko gdje viđa na prostoru Bosne i Hercegovine u spoju s dramskim elementima večeras je održan u Bosanskom narodnom pozorištu pred više stotina posjetilaca.

Za razliku od koncerata u kojem posjetioci samo uživaju u muzici, večerašnji koncert za prisutne je imao i edukativni karakter, a upravo zbog toga najveći broj posjetilaca bili su učenici klavira zeničke muzičke škole.

"Oni su imali priliku da čuju od najlakših do najtežih kompozicija koje je Bach pisao, a ja kao izvođač sam u ulozi Bachovog učenika koji priča o načinu podučavanja", kazao je Stanković koji se večeras obukao u barokni kostim kako bi u potpunosti na veliku scenu BNP-a prenio Bachovo vrijeme.

U sklopu današnjeg koncerta izvedene su male kompozicije iz klavirske knjižice za Annu Magdalenu Bach, Mali preludij, Dvoglasne i troglasne invencije, Preludij i fuge iz zbirke Dobro temperovani klavir.