Kultura
8

Banja Luka: Izložba fotografija "60 godina Ljeta na Vrbasu"

Piše: M. R.
(Foto: Klix.ba)
Direktor Turističke organizacije Banja luka Ostoja Barašin otvorio je večeras izložbu fotografija o temi "60 godina Ljeta na Vrbasu" u Centru za edukaciju i rad sa djecom i omladinom "Art centar" Banja Luka.

"Rijeku je teško ukrotiti. Moguće je premostiti njene obale u sjajni luk mosta ili spoznati hirovite zakonitosti, živjeti životom njenih promjena. Karneval na Vrbasu, već tradicionalna manifestacija koja je ove godine održana povodom obilježavanja četrdesetgodišnjice ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, pod bedemima tvrđave Kastel okupila je oko stotinu skakača iz Bosanskog Novog, Mostara, Murske Sobote, Varaždina, Zavidovića i Banje Luke", odlomak je iz novina napisan 1981. godine, povodom manifestacije „Ljeto na Vrbasu“.

Rijeka Vrbas kao ljepotica nazaobilazan je dio grada, a manifestacija „Ljeto na Vrbasu“ prošle godine obilježila je 60 godina postojanja. Tim povodom u Banjoj Luci je večeras otvorena izložba „60 godina Ljeta na Vrbasu“ u prostorijama ART Centra, koja će trajati do 2. novembra. Iz arhive grada su izloženi isječci iz novina, crno bijele fotografije i fotografije u boji, medalje, zapisi stari i nekoliko decenija sve s ciljem da se podsjetimo svih ljudi koji su pokrenuli i očuvali ovu manifestaciju.

Banja Luka je oduvijek bila poznata po prirodnim ljepotama, a ono što je pored mnogih zelenih površina najviše krasi jeste upravo rijeka Vrbas. Ona je vješto probila svoj put kroz stijene stvorivši raskošnu ljepotu, te je postala domaćin mnogih manifestacija svjetskog značaja. Međutim, samo je jedna najstarija manifestacija koja se svake godine obilježava na ovoj rijeci, a to je „Ljeto na Vrbasu“.

Kao Karneval na Vrbasu 1953. godine prvi put je pokrenuta ova manifestacija, a sve ove godine njen smisao i značaj su ostali isti.

"Pokazali smo da je ovo najstarija manifestacija u gradu, ali i šire, te da je večeras potvrdila svoje vrijednosti i opredjeljenje građana koji su zajedno sa institucijama očuvali ’Ljeto na Vrbasu’ sve ove godine", rekao je direktor Turističke organizacije grada Banja Luka Ostoja Barašin.

On je pozvao sve građane da čuvaju ovu rijeku i njenu okolinu. Banjalučani godinama uživaju na Vrbasu i ponose se njime, a ovom izložbom su još jednom vratili u sjećanje sve one ljude koji su počeli Ljeto na Vrbasu.

Vrbas je simbol Banje Luke, a mnogo je onih koji su opjevali ovu banjalučku ljepoticu. Neki od njih napisali su da „dok se govori o rijeci treba govoriti tako kao da se govori o čovjeku“.

Na obalama ove zelene ljepotice mnogi su se zaljubljivali, stvarali najljepše uspomene i ove godine mnoge je podsjetila koliko treba da je čuvaju, jer jedno je sigurno - „zelena rijeka će još dugo da šumi“.