Aplauz i ovacije
70

Balet "Stabat Mater" i "Faun" Narodnog pozorišta oduševio sarajevsku publiku

Piše: E. Lj.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Publika Narodnog pozorišta Sarajevo je, od početka do kraja, aplauzom i oduševljenjem pratila premijeru baletne predstave "Stabat Mater" i "Faun" koje je na scenu najstarije pozorišne kuće u BiH postavio Edward Clug, jedan od najznačajnijih koreografa današnjice.

Nakon prvog dijela u kojem je izveden spektakl "Stabat Mater" Giovannija Battiste Pergolesija, u kojem učestvuje kompletan ansambl baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, publika je uživala u 12-minutnom duetu "Faun" Claudea Debussyja kojeg su izveli prvakinja baleta NPS Tamara Ljubičić i Branko Sarić.

O vrijednosti ove baletne predstavi govori i činjenica da je Balet NPS sa predstavom "Stabat Mater" prije premijere pozvan za učešće na Splitskom ljetu.

"Mislim da će se našoj publici ovaj balet i specifičan koreografski pristup Edwarda Cluga veoma svidjeti te vjerujem da će ova predstava doživjeti veliki broj repriznih izvođenja. O njenoj vrijednosti govori i poziv Festivala Splitsko ljeto. U julu će se naš ansambl predstaviti splitskoj publici i vjerujem da je to početak značajnog festivalskog života ove predstave", rekla je v.d. umjetničkog direktora Baleta NPS Belma Čečo-Bakrač za Klix.ba prije premijere.

Autorski tim i saradnike predstave čine: dirigentica Aida Jažić, kostimograf i scenograf predstave "Stabat Mater" (G.B. Pergolesi) Jordi Roig, asistent koreografa Gay Žmavc, kostimograf "Fauna" Amna Kunovac Zekić, solisti i ansambl Baleta NPS i Sarajevska fiharmonija.

Prva repriza predstave bit će odigrana 31. maja s početkom u 19:30 sati.