Vrijedno rade
71

Balet NPS se napokon vraća na međunarodnu scenu, uskoro premijera baleta "Stabat Mater" i "Faun"

Piše: E. Lj.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
U Narodnom pozorištu Sarajevo uveliko traju pripreme za balet "Stabat Mater" i "Faun" koji će na sceni najstarije pozorišne kući u BiH biti premijerno odigran 30. maja.

"Nakon uspješnih premijera koje je Balet Narodnog pozorišta ostvario u protekle dvije godine, a tu prije svega mislim na predstave 'Don Quiot', 'Omer i Merima', 'Alisa u zemlji čuda' i 'Krcko Oraščić', plan našeg baleta je bio nastaviti kontinuirano bogatiti repertoar i osnažiti baletski ansambl. Kvalitet našeg rada prepoznat je u regiji i napokon se vraćamo na međunarodnu scenu te zasluženo dobijamo potrebnu pažnju, tačnije pažnju i renome kakav je sarajevski balet nekad imao", rekla je v.d. umjetničkog direktora Baleta NPS Belma Čečo-Bakrač za Klix.ba.

Kvalitet i rad Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo prepoznao je, između ostalih, i Edward Clug, jedan od najznačajnijih koreografa današnjice.

"Posljednje tri godine dogovaramo saradnju na predstavi 'Stabat Mater', ali zbog zauzetosti Edwarda Cluga prvi slobodan termin je bio u maju ove godine. Saradnja s ovim koreografom je čast, ali i jedno veliko i značajno iskustvo za naš balet. Činjenica da Edward Clug danas stvara na velikim svjetskim tetarskim scenama, u ovoj godini postavlja svoje balete u Montrealu, Cirihu i Boljšoj teatru, jedan je od dokaza značaja Sarajevskog baleta na međunarodnoj sceni", rekla je Čečo-Bakrač.

Pripreme za premijeru baleta "Stabat Mater" i "Faun" teku po planu. Već dobro uigrana ekipa Baleta NPS ima intenzivne jutarnje i večernje probe, a u razgovoru za Klix.ba rekli su kako s velikim nestrpljenjem očekuju premijeru.

"Mislim da će se našoj publici ovaj balet i specifičan koreografski pristup Edwarda Cluga veoma svidjeti, te vjerujem da će ova predstava doživjeti veliki broj repriznih izvođenja. O njenoj vrijednosti govori i poziv Festivala Splitsko ljeto. U julu će se naš ansambl predstaviti splitskoj publici i vjerujem da je to početak značajnog festivalskog života ove predstave", rekla je Čečo-Bakrač.

S obzirom na to da je Balet Narodnog pozorišta Sarajevo u ovoj sezoni samostalno, bez angažmana gostujućih igrača, pripremio dvije značajne premijere (Krcka Oraščića P. I. Čajkovskog i Stabat Mater G. B. Pergolesija) Čečo-Bakrač kaže da je veoma zadovoljna urađenim.

"Intenzivno radimo i na pripremama novih predstava kojima ćemo već najesen obradovati našu publiku. Svoj sud u konačnici daje publika, a ona je tokom cijele sezone pokazala da je uz nas. Nadam se da će tako biti i u budućnosti", rekla je Čečo-Bakrač na kraju razgovora za Klix.ba.