170.000 tona kamena
89

Arheolozi otkrili nove činjenice o načinu izgradnje piramida u Gizi

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Arheolozi vjeruju da su riješili jednu od najvećih misterija na svijetu - kako su stari Egipćani transportovali 170.000 tona kamenih blokova kako bi izgradili piramide u Gizi.

Grupa arheologa koji rade na kompleksu piramida u Gizi otkrila je papirus star blizu 4.500 godina, na kojem je objašnjen način transporta kamenih blokova. Pronađeni su i ostaci čamca i mreža plovnih puteva pružajući nove dokaze o tome kako je izgrađeno najstarije od sedam svjetskih čuda.

Piramide su izgrađene od krečnjaka koji se dovlačio iz mjesta Tora koje je udaljeno 13 kilometara od Gize i granita koji su dovlačili iz Aswana koji se nalazi oko 800 kilometara južno od Gize. Način na koji je ovaj materijal bio prenošen dugo je bio izvor neslaganja među naučnicima.

Dokument je navodno napisao čovjek po imenu Merer i u njemu je opisao kako je kamen bio prenošen čamcima, a jedan od njih je pronađen podno piramida. Kameni blokovi su prenošeni čamcem kroz posebne kanale izgrađene za to, kako bi ih što više približili mjestu gradnje. Slični čamci su korišteni i za transport granita iz Aswana. Blokovi su bili pričvršćeni debelim užetom, od kojih su neki sačuvani do danas.

Na izgradnji piramida su radile hiljade radnika i tokom dvije decenije 2,3 miliona kamenih blokova je otpremljeno preko zemlje.

Egipatski arheolozi su izjavili da je ovo najveće otkriće u Egiptu u 21. stoljeću.