Kultura
0

Aplauz za film "Za one koji ne mogu da govore", rediteljice Jasmile Žbanić

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Film bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić "Za one koji ne mogu da govore" večeras je imao svoju premijeru pred bh. publikom, u Cinema Cityju u Sarajevu.

Prije premijere u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, film je doživio svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Torontu, a prije nekoliko dana evropsku u San Sebastianu. Večerašnjoj premijeri u Cinema Cityju prisustvovala je ekipa filma, protagonistica Kym Verco, srbijanski glumac Branko Cvejić, te veliki broj umjetnika kako iz BiH, tako i regije među kojima i Feđa Isović, Boris Isaković, Haris Pašović, Aida Begić, Luna Mijović, Jasna Ornela Bery, Abdulah Sidran...

Film je rađen po istinitom događaju, kada je australijska glumica Kym Verco došla u Višegrad na preporuku prijatelja. Nakon kraćeg boravka u Višegradu, noćila je u hotelu "Vilina vlas", gdje je doživjela niz neprijatnosti. Po povratku u Australiju, na internetu pronalazi informacije o tome šta se zapravo dogodilo u hotelu tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, u kojem je silovano najmanje 200 Bošnjakinja iz Višegrada i okoline.

Verco tada kreće u ličnu priču, gdje je pokušala da oda počast žrtvama silovanja i genocida. Napravila je predstavu koja se zove "Sedam kilometara sjeveroistočno", koja je doživjela veliki uspjeh u Australiji, a prikazana je i u BiH na teatarskom festivalu MESS. Na MESS-u, predstavu je pogledala i Žbanić, koja je tada odlučila snimiti film.

"Kymina predstava je poetična i htjeli smo na filmsko platno prenijeti ono što je duša ove predstave, jer film ima svoje zakonitosti i svoj jezik i zato je bilo zanimljivo gledati tu preobrazbu iz jednog medija u drugi", kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Jasmila Žbanić.

Glavna glumica i inspiracija za film Kym Verco istakla je kako je predstavi prethodio 15-minutni performans, koji je one koji su ga pogledali veoma potresao, a nakon toga uslijedila je i predstava zasnovana na njenim doživljajima.

"Kada sam saznala šta se desilo, bila sam veoma potresena. Nisam mogla shvatiti da se takvi objekti koriste i da se promoviraju kao rehabilitacioni centar. Bila sam uvrijeđena što sam tu prenoćila i šokirana brutalnošću zločina. Po povratku kući nisam mogla prestati razmišljati o žrtvama, osjećala sam povezanost s njima baš zato što sam boravila u tom hotelu", rekla je Verco.

Predsjednik Udruženja ''Ćuprija'' iz Višegrada Hikmet Karčić, u izjavi za agenciju Anadolija, podsjetio je da su, u vrijeme premijere filma, popisivači koji su danas počeli sa popisom stanovništva u BiH, smješteni upravo u hotelu "Vilina vlas". On je istakao kako je to najbolji pokazatelj da oni koji znaju za to, a posebno lokalno stanovništvo u Višegradu, nemaju obzira prema žrtvama.

"Iskreno se nadam da će se jednog dana pojaviti neko u opštini Višegrad ko će osuditi ovakva djelovanja. Ko god mora noćiti u tom hotelu, bez obzira na nacionalnost, gdje je neko silovan, izaziva zgražavanje i veoma je mučna scena. Film Jasmile Žbanić može pokrenuti diskusije u našem narodu o pitanju kulture sjećanja i spomenika, koji su veoma važni za sve ono što se desilo", poručio je Karčić.

Uloge u filmu, pored Kym Vercoe, glume i Leon Lučev, Branko Cvejić, Jasna Đuričić, Damir Kustura, Saša Oručević, Suvad Veletanlić. Film će u bh. kinima početi sa prikazivanjem 3. oktobra, a pored Sarajeva, moći će ga gledati i zenička, mostarska i tuzlanska publika. Lokalni distributeri odbili su prikazivanje filma u Banjoj Luci.