Antička drama
46

Aplauz i ovacije za ekipu predstave "Feničanke" koja je premijerno izvedena u Sarajevu

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Ekipu predstave "Feničanke", koja je u režiji Ozrena Prohića premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, publika je nagradila višeminutnim ovacijama i aplauzom.

Riječ je o adaptaciji Euripidove antičke drame koja korespondira s današnjim vremenom i bavi se univerzalnim i aktuelnim temama. Predstava donosi priču o braći koja se međusobno ubijaju zbog zavisti i borbe za vlast, ali i zbog usuda, tj. prokletstva svojih predaka, pokazujući nam da se kroz historiju promijenilo mnogo stvari, ali ne i čovjek.

"Sve je, poput današnjeg svijeta, jedna velika čekaonica. Svi čekamo da se nešto dogodi, da bude bolje, da se riješe neke situacije i da se prestane pričati o prošlosti i mitovima. To je možda i glavni motiv 'Feničanki' koje se ni krive ni dužne nađu usred jednog historijskog haosa. One slučajno bivaju zatočene i samo čekaju da se to završi i da krenu negdje dalje. Međutim, takvi događaji i historija nas uvijek drže na istom mjestu", rekao je reditelj Ozren Prohić u ranijoj izjavi za Klix.ba.

U predstavi igraju Sanela Pepljak, Amra Kapidžić, Mona Muratović, Mediha Musliović, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Nerman Mahmutović, Anja Drljević i Slaven Vidak.

Prva repriza drame "Feničanke" bit će odrigrana sutra u 19:30 sati.