Kultura
132

"Antitijela": Konkurs bh. drame iznjedrio dva nova reprezentativna autora

Piše: Lejla Čolak
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U organizaciji udruženja "Fercera", koje promoviše dramsku umjetnost u BiH, danas je održana promocija zbirke "Antitijela" koja donosi dva dramska, pobjednička teksta Konkursa bh. drame koju je ovo udruženje raspisalo prošle godine.

Na Konkurs bh. drame su pristigla 62 dramska teksta, a prema odluci žirija, dramski tekstovi "Bajka koju idiot priča" Lane Bastašić iz Banje Luke i "Arčundija i Čerundolo" Emira Zametice iz Sarajeva, su ušli u uži izbor za glavnu nagradu i na osnovu toga objavljeni u knjizi "Antitijela" koja je danas promovisana u Kamernom teataru 55 u Sarajevu.

"Dobili smo dva nova reprezentativna autora, što je prema mom mišljenju predivna stvar. Naša je želja da ovaj konkurs iznjedri mlade i talentovane autore, kao i postavljanje drama živućih dramskih pisaca", istaknuo je predsjednik udruženja "Fercera" Senad Alihodžić, izrazivši nadu kako će se konkurs nastaviti i dalje.

"Ovaj je projekat od izuzetne važnosti za bh. društvo i bh. teatar. Sve zemlje iz regije i susjedstva imaju jedan ovakav projekat. I naš je postavljen na dobrim temeljima i nadamo se da će se nastaviti u budućnosti", kazao je Senad Alihodžić, istakavši kako je to moguće jedino u slučaju da to država preuzme na sebe, bilo da se radi o Federalnom ministarstvu kulture i sporta ili Ministarstvu civilnih poslova.

"Antitijela" protiv virusa i bakterija društva u kojem se nalazimo

Sličnog mišljenja je i Dragan Komadina, autor predgovora knjige "Antitijela", koji je kazao kako jedno udruženje nije u mogućnosti i dalje nositi jedan ovako veliki projekat, te kako im je potrebna pomoć države u nastavku rada.

"U našem je društvu sve pomalo paradoksalno, pa i činjenica da jedno udruženje građana organizuje ovako složene projekte. Djelovanje ovakvog udruženja je na neki način gerilski, a ne sistemsko, a ono što mi želimo apelirati jeste da je ovo ustvari jedan vapaj da država i neko nadležno ministarstvo preuzmu raspisivanje konkursa za državnu dramsku nagradu. Bez toga se ne možemo upisati u registar ozbiljnih dramskih zemalja, a ionako nas bije glas o tome da smo mi ne-dramska zemlja. Ipak, činjenice govore suprotno, zato je prava svečanost da danas predstavljamo zbirku dvije drame, dva nova mlada dramska pisca. Nije kliše - to je prava svečanost u zemlji u kojoj se svakih nekoliko godina objavi po nekoliko drama, budući da nikad nismo davali poticaja za afirmaciju dramskog stvaralaštva", kazao je Komadina, dodavši kako je jedan ovakav konkurs dobra stvar za udruženje, no kako je primarni cilj ipak napraviti jedan sistematski projekat i "nešto što će vrijediti za 30, 40, 50 godina", te im je u tom smislu neophodna pomoć države.

Emir Zametica, autor drame "Arčundija i Čerundolo", je istaknuo kako je svoju dramu napisao za pozorište, a ne za čitanje.

"Već godinama tu i tamo čujem kako nema domaćih tekstova i autora, međutim, otkako je konkurs završen, prošlo je godinu i po dana, a mene niti jedno pozorište u BiH nije zvanično kontaktiralo", naveo je Zametica, dodavši kako trenutno u saradnji sa bh. rediteljem Alešom Kurtom tekst pokušava postaviti na scenu.

On je pojasnio kako tekst "Arčundija i Čerundolo" donosi priču o skupini ljudi koja je zatečena u vremenu kojem živimo unazad dvadeset godina i koja ne može da se prilagodi ovom društvu.

"Stalno se nalaze u raskolu između pitanja da li ostati ovdje i kako ostati ili otići odavde i kako otići. Glumci po profesiji, odluče se da naprave predstavu u kojoj će ostati ovdje, a koja će im služiti da odu odavde", pojasnio je Zametica.

Predstava "Tramvaj": Priča o Sarajevu kroz presjek našeg društva

Udruženje "Fercera" je danas predstavilo i nova igranja predstava "Tramvaj" u režiji Senada Alihodžića - u srijedu 29. oktobra u 19 sati i u subotu 1. novembra u 17 sati.

Zasnovana na ideji Irme Alimanović Alihodžić, a rađena prema tekstu Adnana Lugonića i Asje Krsmanović, predstava je inspirisana svakodnevnim situacijama sa kojima se susreću putnici u tramvaju, te kroz različite scene ilustrira našu svakodnevnicu.

U predstavi koja se izvodi u tramvaju na Željezničkoj stanici u Sarajevu igraju Jasna Diklić, Izudin Bajrović, Aleksandar Seksan, Irma Alimanović Alihodžić, Mirna Kreso, Muhamed Hadžović, Damir Kustura, Sanjin Arnautović i Senad Alihodžić,

"Priču o društvu smo željeli ispričati preko jednog mikrosvijeta koji postoji u tramvaju. Ovaj tekst itekako korespondira sa stvarnošću - to je presjek našeg društva, u kojem imamo i različite ekonomske i starosne slojeve, te jednu priču koja obuhvata različite generacije", kazao je Adnan Lugonić, autor teksta ove predstave, dodavši kako se radi prvenstveno o priči o ovom gradu, ali joj ne nedostaje ni univerzalna nota.