Kultura
0

Anja Bogojević podržala javni protest direktora Ars Aevija

FENA
Enver Hadžiomerspahić
Enver Hadžiomerspahić
Historičarka umjetnosti Anja Bogojević pružila je danas podršku javnom protestu - performansu Envera Hadžiomerspahića, direktora Ars Aevija, koji već 26 dana na jedinstven način ukazuje na probleme ovog projekta.

Ona je kazala da je Projekt Ars Aevi veoma važan za Bosnu i Hercegovinu, region i šire, jer mogućnost da građani BiH u Sarajevu vide ovu impozantnu kolekciju savremene umjetnosti je od presudne važnosti.

"Međutim, ako će kolekcija biti zatvorena i dostupna samo pojedincima, to je negativan ishod, jer sama poenta umjetnosti je da bude viđena, da bude otvorena za moguće dijaloge i problematiziranja", dodala je.

Podsjetila je na izjavu Carla Andrea koji je kazao da je "kultura ono što društvo radi meni, a umjetnost je ono što ja radim društvu", ilustrirajući tom izjavom ono što nudi Ars Aevi.

"Ovo što se može vidjeti u Kolekciji Ars Aevi - individualni akti umjetnika koji su svojim djelima zapravo dali nadu i mogućnost za jedno bolje sutra Sarajeva, a samim tim i Bosne i Hercegovine", kazala je Anja Bogojević.