{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Analiza učinkovitosti vlasti u prvih 100 dana vlade u oblasti kulture

F
30.6.2015. u 15:46
6
13
Analiza učinkovitosti vlasti u prvih 100 dana vlade u oblasti kulture
6
Analiza učinkovitosti vlasti u prvih 100 dana vlade u oblasti kulture
Foto: Ilustracija
Udruženje rediteljica i reditelja u BiH (URiR) je povodom prvih 100 dana rada novoizabranih vlasti na svim nivoima u oblasti kulture uradilo analizu rezultata rada.
Rezultati pokazuju da su politički akteri na državnom nivou, a posebno predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, pokazali razumijevanje važnosti kulture za BiH i budžet za kulturne projekte u Ministarstvu civilnih poslova, koji je u prethodnom periodu bio drastično umanjen, te djelomično vratili na nivo sredstava od prije četiri godine.

"Na ovaj način dobili smo pozitivnu poruku da Vijeće ministara BiH pokušava uskladiti državni doprinos kulturi sa standardima Evropske unije", rečeno je u saopćenju.

Kada je u pitanju nivo Federacije BiH, premijer FBiH Fadil Novalić je shvatio ekonomski potencijal razvoja filmske umjetnosti i industrije, kao i činjenicu da nedostatak strategije u toj oblasti šteti FBiH, samo za tri mjeseca Republika Hrvatska je zaradila 43 miliona eura kroz filmske servise.

Novalić je film, odnosno JP Filmski centar Sarajevo, kao potencijalni generator razvoja, uvrstio među strateška preduzeća za razvoj BiH, što govori da je Vlada spremna za ozbiljan rad.

"Ono što nas brine je trenutno stanje u FBiH sa ministricom za kulturu i sport FBiH Zorom Dujmović, za 100 dana nismo uspjeli organizirati čak ni sastanak, a nije ga uspio osigurati ni premijer Vlade FBiH", ističe se u saopćenju.

Pojašnjava se da ministrica za kulturu i Vlada FBiH nisu raspisali redovne konkurse za domaće i međunarodne kulturne projekte ni konkurse kulturnih fondacija, te su time ugrozili ogroman broj kulturnih projekata (film, teatar, likovna umjetnost), domaće i međunarodne aktivnosti kulturnih insititucija, organizacija i autora.

Ukoliko se ovo ne promijeni načinjena šteta bit će veća od kompletnog iznosa budžeta za kulturu.

Dalji rezultati analize prvih 100 dana rada novoizabranih vlasti na svim nivoima koju je Udruženje rediteljica i reditelja uradilo govori da je u Republici Srpskoj nakon četiri "sušne" godine, u budžet za 2015. godinu vraćena stavka "Sredstva za razvoj filma" u minimalnom iznosu, nedovoljnom da se snimi i jedan film.

No, konkurs do danas nije objavljen, ali je u međuvremenu diskrecionim pravom ministra prosvjete i kulture RS i odlukom Vlade RS u istom iznosu finansiran film u Crnoj Gori.

Ostale stavke za finansiranje kulture se nisu mijenjale u odnosu na prethodne godine i nedovoljne su za finansiranje osnovnih potreba kulturne zajednice.

U nekim kantonima Federacije BiH za sto dana vlade još nisu formirane pa su budžeti i stavke za kulturu donijeti bez mogućnosti uticaja javnosti i ovog Udruženja.

U Zapadnohercegovačkom i drugim kantonima sredstva za kulturu su minimalna, a vlasti Tuzlansko-podrinjskog i Zeničko-dobojskog kantona pokazale su pozitivne inicijative suradnje s kulturnim radnicima.

Što se tiče Kantona Sarajevo, URiRuBiH je svoje zahtjeve iznijelo na sastanku sa ministrom Samerom Rešidatom, ali do sada niti jedan od dvanaest zahtjeva nije usvojen. Za 100 dana rada, Vlada Kantona nije povukla niti jedan konstruktivan strateški potez u oblasti kulture.

"URiRuBiH će nastaviti komunikaciju sa svim nivoima vlasti bez obzira na naše različite političke opcije - ujedinjeni smo u zajedničkim zahtjevima za visoki kvalitet i profesionalne standarde struke", saopćeno je iz Udruženja rediteljica i reditelja u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: