BiH
37

Monitoring rada Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH: Dali 703 obećanja, a počeli ispunjavati 51

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Udruženje građana "Zašto ne" danas je predstavilo izvještaj o monitoringu rada Vijeća ministara i Vlade FBiH u prvih 100 dana.

Stranke koje su 31. marta formirale Vijeće ministara (SDA, HDZ BiH, DF, PDP i SDS) i Vladu FBiH, u prvih 100 dana rada ovih tijela uspjele su započeti rad na 51 od 703 data obećanja.

Nezapočeto je ostalo 645 obećanja, dva su prekršena, a jedno zaustavljeno. Među ovim obećanjima našla su se i četiri neutemeljena čije ispunjenje se ne može pratiti.

Vlada FBiH započela je rad na 33 od ukupno 503 obećanja, a na ovom nivou bilježi se i po jedno prekršeno i zaustavljeno obećanje.

Najviše obećanja dato je u oblasti ekonomije – 174 od ukupno 503, a u ovoj oblasti je i najviše obećanja na kojima je započet rad (26 od 33). Među njima se može izdvojiti usvajanje srednjoročne strategije za razvoj poljoprivrede koja može donijeti različite pozitivne efekte ako bude poštovana.

Druga po brojnosti je oblast socijalne politike u kojoj je dato 13 obećanja, ali je započet rad samo na njih osam. HDZ BiH je tako ispunio svoje obećanje o reviziji revizije boračke zaštite. Započeta obećanja SDA se odnose na povratnike i borce, i to uglavnom na nastavak iznalaženja sredstava za funkcionisanje Fondacije za stambeno zbrinjavanje boraca i omogućavanje pristupa povratnicima u RS.

Najlošiji rezultat Vlada FBiH ima u oblastima državnog uređenja, zdravstva i pravne države, u kojima nije započet rad ni na jednom obećanju. U oblasti državnog uređenja nalazi se i jedno obećanje na kojem je rad započet, pa zaustavljen.

Vijeće ministara BiH ima nešto bolji rezultat sa započetih 15 od ukupno 200 datih obećanja. Na ovom nivou, partije su dale najviše obećanja u oblasti vanjske politike (48) i državnog uređenja (46), slijede ekonomija i obrazovanje sa po 40 obećanja, pravna država sa 18 i oblasti socijalne politike (7) i zdravstva (jedno obećanje).

U oblasti vanjske politike započet je rad na tek tri od 48 datih obećanja, dok je u oblasti državnog uređenja započet rad na samo dva obećanja, od kojih se može istaći uvođenje novog sistema unutrašnjih kontrola u državnim institucijama u skladu sa propisima EU, a čiji bi rezultat trebao biti njihovo uređenije i transparentnije poslovanje (DF). Mali broj započetih obećanja u ovoj oblasti rezultat je činjenice da se većina obećanja u ovoj oblasti odnosi na ustavne reforme, kojima se Vijeće ministara u ovom mandatu još nije bavilo. Ovo je, također jedna od rijetkih oblasti u kojima su i partije iz RS imale obećanja koja se odnose na državni nivo vlasti, ali među njima nema nijednog započetog obećanja.

U oblasti pravne države, od ukupno 18 obećanja, samo dva su ocijenjena kao započeta i odnose se na donošenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015.-2019. i Akcionog plana za njeno provođenje.

Zanimljivo je da se u ovoj oblasti Vijeće ministara bavilo pitanjima i donosilo pozitivne odluke koje nisu vezane za konkretna obećanja koja su dale partije koje ga čine. Jedna od najvažnijih takvih odluka jeste utvrđivanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, s ciljem harmonizacije krivičnog zakonodavstva u BiH s međunarodnim pravom te usklađivanja s preporukama GRECO-a, MONEYVAL komiteta i FATF-a, međunarodnog tijela čiji je zadatak praćenje mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Iako se nesumnjivo radi o pohvalnom potezu Vijeća ministara i PSBiH, same partije koje učestvuju u radu vlasti nisu, međutim, imale obećanja koja se tiču ovog pitanja.