Emotivni nastupi
21

Amerikanci bh. porijekla kroz predstavu govore o užasima koje su proživjeli tokom rata

Klix.ba
Priča izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, Butana i Afganistana koje danas žive i rade u glavnom gradu Michigana - Lansingu, pretočena je u emotivnu predstava koja će se prikazuje u pozorištima te američke države. Bivše izbjeglice, danas američki državljani, sami tumače svoje uloge.

Predstava pod imenom "The Same Moon: Lansing" donosi priču pet osoba: Bosanke Lane Hadžajlić King, Kineskinje Celie Li, Dillija Chapagaija iz Butana, Yusufa Sultanija iz Afganistana i Amelije M. Rococke.

Lana je sa svojom porodicom pobjegla iz ratne BiH 1993. godine. Živjeli su u Švedskoj do 1997. godine kada se emigrirali u SAD. Tekst za njenu ulogu napravljen je po dvosatnom intervjuu u kojem je pričala o svemu što je proživjela.

"Kada sam ga pročitala shvatila sam 'Pa to se zaista dogodilo'. Kako dođete od tačke A do tačke B? Shvatila sam koliko jedna osoba može podnijeti tereta", kazala je Lana.

Osnivač ovog projekta Jonathan Wei kazao je kako ova predstava daje glas utišanoj populaciji kao što su migranti i izbjeglice. "Glumci" govore istinite priče bez ikakve obrade koje su nerijetko i užasavajuće.

"Raseljavanje je priča ove zemlje, a razlozi su različiti od ekonomskih, religioznih i drugih. Tako su i naši glumci došli u SAD iz različitih razloga", kazao je.

Celia Li je došla iz Kine na studije 2012. godine i ostala je. Istakla je kako se osjeća "ogoljeno" ovom pričom te da je imala dosta sumnji da li baš ona može predstavljati populaciju kineskih studenata u SAD-u.

"Shvatila sam da zaista vrijedi podijeliti svoju priču jer pokazujete ljudima istinu koji gledaju samo kroz svoje oči i iz svoje perspektive. Nadam se da će naše priče pomoći da ljudi vide naše živote bez leća". kazala je Li.

Ovaj projekat nastavak je projekta iz 2016. godine nazvanog "Telling Project" u kojem su glumci bili vojni veterani koji su služili vojsku u Iraku i Afganistanu. Sadašnji glumci nemaju glumačkog iskustva zbog čega će, prema riječima Weija, predstava biti autentičnija.

Dio glumačke ekipe Dilli Chapagai vjeruje kako ova predstava ima moć da promijeni razmišljanje. Došao je u SAD nakon što je protjeran iz Butana zajedno s porodicom i 80.000 izbjeglica. Imao je samo četiri godine.

"Mislim da će publika za ovu predstavu biti prijateljski ljudi, ali ako dođu i ovi drugi mislim da će nakon predstave biti prijateljski nastrojeni", kazao je Chapagai.

Predstava je premijerno odigrana u teatru Peppermint Creek u Lansingu.