Tragedija u Ukrajini
27

Američki fotoreporter: Moju fotografiju Olene je mučno gledati, ali je ona morala biti snimljena

I. S.
Foto: Twitter/muinteoirclancy
Foto: Twitter/muinteoirclancy
Fotoreporter Wolfgang Schwan je snimio Olenu Kurilo, učiteljicu iz Ukrajine, koja je postala simbol tragedije ruske invazije. Schwan smatra da je njegovu fotografiju mučno gledati, ali da je ona morala biti snimljena.
Fotografija je nastala 25. februara. Olenino lice bilo je prekriveno krvlju. Povrijeđena je u ruskom zračnom napadu na grad Chuhuiv, a njen dom je u potpunosti uništen. Ona je bila prva osoba koju je Schwan sreo kada je stigao na mjesto događaja.

"Hodala je ispruženih ruku i bila dezorijentisana. Mislim da je imala potres mozga. Fotografisao sam je u trenutku kada sam je pitao kako se zove. Kolegica je pokušavala razgovarati s njom uz pomoć Google Translatea", rekao je Schwan za Independent.

Nije mogao naslutiti da će njegova fotografija postati viralna. On je trenutno u kontaktu s Oleninom kćerkom, koja mu je rekla da se njena majka osjeća stabilno nakon operacije. Olena se odlučila povući iz javnosti nakon što su je optužili da je glumica i da su njene rane lažne.

"Olena ne predstavlja samo strahote koje se u ratu dešavaju civilima. Zbog propagande je postala omražena zato što je žrtva", kazao je.

Dodao je da se nada da će fotografija uspjeti pomoći da se skrene pažnja na ono što rat donosi.

"Civili najviše pate. Ovo se dešava kada neko odluči ratovati. Fotografiju je mučno gledati, ali je morala biti snimljena. U suprotnom će postojati samo fotografije muškaraca s oružjem", zaključio je Schwan.