Kultura
22

Aleksandar Hemon na SFF-u: Od Jasmile sam puno naučio

Piše: L. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Proslavljeni bh. pisac Aleksandar Hemon gost je ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala gdje kao koscenarista predstavlja film "Otok ljubavi" koji je režirala Jasmila Žbanić. Film je večeras prikazan pred bh. publikom, a Hemon je izrazio zadovoljstvo što je imao zadovoljstvo da bude dio ovog filma.

Iako stalno piše, ovo je prvi put da je pisao scenario. Žbanić mu je, kako kaže, puno pomogla, a puno toga je i naučio od "stručnjakinje za pisanje scenarija".

Bio je to, ističe, dug proces, a zanimljivo je da su većinski dio posla uradili komunicirajući putem Skypea, jer Hemon živi u Chicagu.

"Nekad smo sate znali provesti za ekranom, a u samo dvije prilike smo bili u istoj prostoriji, jednom na moru u Šibeniku, a jednom u Sarajevu. Radili smo i po 10- 12 sati. Ipak, jedna od prednosti ovog modernog doba jeste upravo internet koji nam omogućava da ostanemo u kontaktu sa prijateljima i saradnicima", kazao je bh. pisac.

Dodao je da ga raduje što se film prvi put pred bh. publikom prikazuje upravo na SFF-u.

"Nešto što je dobro i što traje 20 godina u BiH je samo po sebi dobra stvar. Nažalost, dobre stvari ne traju dugo, jako im je teško opstati, tako da sam ja jako sretan što je to SFF- pošlo zarukom. Rad se nastavlja sa istom energijom i istim entuzijazmom", rekao je Hemon.

Otkrio nam je da je već završio nekoliko knjiga, koje će biti objavljene na engleskom sljedeće godine.

Njegov posljednji roman "Knjiga mojih života" doživio je planetarni uspjeh, a BBC ga je svrstao među najboljim knjigama u 2013.