Sarajevo
0

AKCUS "Seljo" obilježava 60. godišnjicu postojanja

FENA
Sedmicom "Selje", u okviru koje će biti organiziran niz prigodnih kulturno-umjetničkih sadržaja, od 11. do 19. decembra bit će proslavljena 60. godišnjica postojanja Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu "Seljo".

Obilježavanje ovog jubileja započelo je danas promocijom prigodne poštanske markice, koju je za ovu priliku štampalo JP BH Pošte, a bit će završeno gala koncertom "Generalna proba" koji će biti održan 19. decembra u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Koncerti ansambala, horova i orkestara te izložba likovnog ataljea "Seljo" u galeriji Gabrijel još su neki od sadržaja koji će biti upriličeni tim povodom, rečeno je na pres-konferenciji.

Od studentskog, zatim akademskog, pa univerzitetskog kulturno-umjetničkog društva, do današnjeg AKCUS-a, "Seljo je imao izuzetno plodonosan put. Zabilježana su gostovanja u više od 30 zemalja na četiri kontinetna, kao i brojna priznanja i nagrade u zemlji i inozemstvu.

"Veliki broj umjetnika koji su nešto značili na prostorima bivše Jugoslavije ponikao je upravo u 'Selji'", kaže direktor Dževad Kordić.

Ističe kako je ovo udruženje oduvijek imalo kvalitetne stručne rukovodioce koji su znali prenijeti znanja mladim naraštajima i napraviti kvalitetne sastave.

"Seljo", međutim, kao i druga kulturno-umjetnička društva u našoj zemlji, ima problem novih naraštaja. Naime, mladi danas ne shvataju koje su prednosi članstva u ovakvim društvima.

Postoji i problem finansijske prirode, te iz ovog udruženja apeliraju na nadležne institucije da pokušaju pomoći ovakvim društvima, jer su to zdrave sredine.

Danas "Seljo" broji oko 300 članova sa deset uspješnih ansambala. Također, pokretač je i realizator dva važna festivala - Festivala orkestara BiH "ORFE-BiH" i Međunarodnog festivala teatara - "Teatarfest".