Mali budžet i velike zvijezde
0

AFP: Sarajevo Film Festival - simbol otpora i kreativnosti

Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Pokrenut u znak otpora opsadi glavnog grada Bosne i Hercegovine, sarajevski filmski festival postao je jedan od ključnih događaja za otkrivanje mladih evropskih talenata, piše agencija France Presse.

Organizatori festivala, koji traje od 22. do 30. jula, nadaju se da će međunarodna pažnja koju privlači ovo okupljanje iskoristiti kako bi promovisali mlade filmadžije s Balkana.

"Danas ljudi dolaze na Sarajevo Film Festival da upoznaju mlade autore iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i drugih zemalja iz ovog dijela Evrope", kazao je direktor festivala Mirsad Purivatra za AFP. "Naš cilj je da pokažemo svijetu ono što je ovdje sjajno."

Festival je pokrenut još dok je Sarajevo, grad poznat i kao "balkanski Jerusalem", bilo pod opsadom. SFF je otvorio kultni film Quentina Tarantina "Pulp Fiction". Festival je odmah postao simbol otpora opkoljenog grada i njegovih kreativnih pojedinaca.

"Od osam filmova u takmičarskom dijelu sedam su prvi filmovi mladih autora. Predstavljamo novu generaciju autora iz našeg regiona", dodao je Purivatra.

Selektorica Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić istakla je da festival omogućava "malim" filmovima da budu prikazani pred velikom publikom.

Ovogodišnji filmovi imaju za cilj da ponude novi pogled na društvo u regionu koji se često spominje po svojoj krvavoj prošlosti. Među njima su "Fleke", film koji je režirao Hrvat Aldo Tardozzi i "Amnestija" Albanca Bujara Alimanija.

Pobjednika će izabrati internacionalni žiri kojeg predvodi izraelski režiser Ari Folman, poznat po filmu "Valcer s Baširom". Na festivalu će biti prikazano 200 filmova.

Uprkos skromnom budžetu od oko 1,2 miliona eura festival dovodi velike goste, a među njima su ove godine njemački režiser Wim Wenders, britanska glumica Charlotte Rampling i danska režiserka Susanne Bier, čiji je film "In a Better World" osvojio Oskara 2010. godine za najbolji strani film.

Direktor SFF-a istakao je da festival želi da se okrene prema budućnosti, daleko od tragičnih okolonosti pod kojima je nastao.