Shabak-e-Khanda
6

Afganistanci istinu iskazuju kroz humor: Ismijavaju gospodare rata, političare i policajce

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Afganistanska televizijska emisija Shabak-e-Khanda, ili u prijevodu Mreža smijeha, je trn u oku uvredljivih gospodara rata, korumpiranih političara i policajaca u toj zemlji, piše AFP.

Komedija može biti opasna u Afganistanu, a zvijezde televizijske emisije Shabak-e-Khanda su potencijalne žrtve nasilja. Tim više zato što učestalo dobijaju prijetnje.

Njihovi skečevi na specifičan način ismijavaju nesposobnost političara i ukazuju na njihove malverzacije, a prvi put su emitovani na Tolo televiziji.

U nedavnoj epizodi ismijavali su ministra kojeg "bije glas" da je odsutan na službenim sastancima, nakon što je nekoliko puta snimljen da "drijema" za vrijeme besjeda. Ukazujući na sve veću nesigurnost u Afganistanu, na specifičan su način istakli kako je on taj društveni problem prespavao.

Rafi Tabee, 27-godišnji producent emisije, kazao je da kroz komediju prikazuju realnost života u Afganistanu.

"Komedija je smješnija kad je istina u njoj. U zemlji punoj tragedija, mi se moramo smijati", kazao je producent emisije Shabak-e-Khanda.

Emisija je necenzurisana, što je rijedak slučaj u Afganistanu, a do sada su izgradili reputaciju da se istinom bore protiv nazadnih pojava u društvu.