Komentari (69)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
"On nikome ne zamjera genocid i klanje svojih zemljaka. Toliko je navikao na inferiornost da je više i ne osjeti. Njemu je vijest o masovnoj grobnici sa njegovim sunarodnjacima isto što i vremenska prognoza. On je za bezuvjetno pomirenje.Njegov je nagon da prezire svoje, a bude ponizan prema drugima. On je obespravljen, a da to i ne zna. Svaki pokušaj ostvarivanja osnovnih ljudskih prava svog naroda smatra nacionalizmom i ekstremizmom koji narušava imaginarne dobrosusjedske odnose zamišljene u njegovoj glavi." Iz članka "Kako poraziti baliju" Nermina Spahića: https://bosnjaci.wordpress.com/2013/11/11/kako-poraziti-baliju/
Balija je termin kojim Srbi i Hrvati pogrdno nazivaju Bošnjake aludirajući na njihov primitivizam i zaostalost. Ovaj je termin uvredljiv i njegovo korištenje odražava šovinizam i ultimativnu iracionalnu mržnju prema islamu i muslimanima. Decenijama je bošnjački narod sistematski i institucionalno diskriminiran, obespravljivan i maltretiran da je to moralo ostaviti posljedice po kolektivnu svijest i identitet našeg naroda. Neki su Bošnjaci također odskora usvojili ovaj termin kao žargon kojim opisuju pojedine neosviještene sunarodnjake koji, svjesno ili nesvjesno, rade protiv interesa vlastitog naroda. S obzirom na ovu novu dimenziju koju je ova riječ poprimila, trebalo bi detaljnije opisati šta ona podrazumijeva. Balija je mentalni sklop nastao dugogodišnjim tlačenjem duha i razuma. Podrazumijevajuće stanje njegove duše jesu apatija i obamrlost. On nema ambicije. Svojevoljno pristaje da bude biće niže vrijednosti.
Njegovo je dostojanstvo toliko gaženo da je postalo poput gline, prilagodljivo svakom udarcu. Razvio je podanički mentalitet kojem je važnije zadovoljiti tlačitelja nego sebe. On u tlačitelju vidi kombinaciju Chucka Norrisa i Alberta Einsteina kojoj se ne vrijedi suprotstavljati. Programiran je da sam sebe sputava i da se protivi svom napretku. Njegov je razum strpan u kutiju iz koje ne vidi ono što svi imaju, a on nema. Balija se može zvati Hilmo, Remzija, Bajro ili Ibrahim. Poprilično je nepismen i neobrazovan. On je navikao da su drugi doktori, nastavnici i direktori, a on težāk, nadničar. Ne voli čitati, informirati se, niti voli pričati o teškim temama poput prava svoje djece, vlastite sigurnosti, vjerskih sloboda i slično. Odmah će odmahnuti rukom i ljutito prekinuti razgovor.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Najbolji i najnapredniji period, za sve nase narode, od izumiranja dinosaura do danas!
"Ovim filmom sam prikazao raspad Jugoslavije kako sam ga ja doživio i vidio..." - rođen nakon zvaničnog kraja disolucije Jugoslavije.
svaka cast! 👍
idiota
?
Film je za svaku pohvalu Barem u mojim ocima poucan,realan ,istinit Kada neko kaze YU nestalgican Pa zasto nebi bio Sta mi to svi (globalno) imamo a sto u YU nismo imali??? Imali smo naj bolju demokratiju na svijetu Demokratiju morala i ljudskosti Sta imamo sad?? Domokratiju lopovluka,nemorala,mrznje i td i td Yu je bila idealna zemlja za zivot Sta imamo sad??
jugo nostalgicari su zlo, kupujem ja jednom sa kolegom sa posla, stariji lik dosta od mene, ja ono pazim da kupim nas proizvod ako ima dobar, kaze on i ja tako isto i vidim ja trpa on u kolica srbijanske proizvode i kazem ja njemu to a on ce meni pa sta ima veze svoji smo. ljudi zive u proslosti. puni lik budzet čačka a ne tuzle. svoji smo kaze.
Tigar iz Kladnja :)))
dosadan si više stim sto se pravis pametan
DŽESI VERTERE JARANE, ŠTO NEUZIMAŠ REDOVNO TABLETE