Traje od 28. do 30. jula
185

Abdulah Sidran, Božo Vrećo i brojni drugi umjetnici stižu u Stolac na festival Slovo Gorčina

G. Š.
Festival kulture "Slovo Gorčina" u svom 52. izdanju od sutra 28. do 30. jula će rodni Stolac slavnog bh pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara po čijem junaku jedne pjesme festival nosi ime, učiniti centrom kulturnih dešavanja na jugu naše zemlje.

Unuk slavnog bh pjesnika Maka Dizdara i počasni predsjednik Upravnog odbora festivala Gorčin Dizdar je na konferenciji za novinare u Mostaru izrazio zadovoljstvo što festival svake godine čini značajan iskorak u organizacijskom i programskom smislu.

Gorčin Dizdar (Foto: G. Š./Klix.ba)
Gorčin Dizdar (Foto: G. Š./Klix.ba)

Podsjetio je kako je ovaj festival osnovan 1971. godine, neposredno nakon smrti Maka Dizdara, kada je održan recital njegove poezije na nekropoli stećaka Radimlja, na značajnom historijskom lokalitetu koji je imao izuzetno velik utjecaj na njegovu poeziju.

"Isto tako može se reći da je i poezija Maka Dizdara uvela u širu javnost i u širi javni diskurs kulturu stećaka i srednjovjekovne Bosne i to je misija koju festival slijedi i dan danas. Zadržali smo se na osnovnoj koncepciji koja je zapravo poticala od samog Maka Dizdara, jer je on za života javno zamišljao i zagovarao osnivanje jedne vrste okupljanja, savrmenim rječnikom rečeno, festivala koji bi taj jedinstveni grad Stolac sa bogatom prošlošću i velikim brojem kulturno historijskih spomenika predstavio široj javnosti, prije svega kulturnoj javnosti tadašnje Jugoslavije i BiH", kazao je Dizdar.

Ističe da je bio cilj publici predstaviti ono najbolje što se u tom trenutku u kulturi stvara, prije svega unutar književnosti i poezije, što jeste i danas fokus festivala, ali napominje da je od svog osnivanja festival također bio multidisciplinaran te i danas obuhvata pored poezije i književnosti slikarstvo, muziku, teatar, promocije knjiga, okrugle stolove i druge aktivnosti.

Naglasio je da je cilj festivala u tom duhu ne samo predstavljati umjetnost i kulturu nego i poticati novo stvaralaštvo i upoznavanja u gradu Stocu.

Dubravko Barbarić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dubravko Barbarić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Član Upravnog odbora i predsjednik Organizacijskog odbora Dubravko Barbarić je izrazio nadu da će veliki broj građana posjeti Stolac tokom festivala navodeći da će biti bogatiji nego ikada.

"Ove godine je 18 programa na četiri lokacije u Stocu. Krećemo od petka svečanim otvaranjem festivala sa tradicionalnom dodjelom nagrade Mak Dizdar najboljim mladim pjesnicima", kazao je Barbarić.

S ponosom ističe da je u konkurenciji deset pjesnika od preko 90 pristiglih radova, što potvrđuje značaj ove manifestacije sa tradicijom dužom od pola stoljeća.

"Bogat je program ove godine, u prvom redu književni, gosti pjesnici su Asmir Kujović i Abdulah Sidran, ali i mnogi drugi iz regije kao što su Drago Glamuzina, Laszlo Vegel, Zdravka Evtimova iz Bugarske. Imat ćemo zanimljiva promišljanja i okrugli stol, in memoriam program nedavno preminule hrvatske književnice Dubravke Ugrešić i nedavno preminulog bh. književnika Dževada Karahasana. Bogat je ovo program, ne samo sa književnim sadržajima, nego uvijek imamo i poeziju Maka Dizdara i druge umjetničke forme. Ovogodišnji glavni muzički gost bit će interpretator u prvom redu sevdalnike Božo Vrećo koji će nastupiti u subotu. Predstava Kamernog teatra "Mirna Bosna" će zatvoriti festival u nedjelju", kazao je Barbarić.

U međuvremenu će, kako je naglasio, biti mnogo različitih sadržaja u Stocu te je program bogatiji nego ikada sa izložbama, susretima, predstavljanjima knjiga ulaskom u područje bosanskog srednjovjekovlja na naučni način. Poručuje da je puno je sadžaja koji će privući brojnu publiku navodeći kako se svi detalji programa mogu vidjeti na službenoj stranici Festivala kulture Slovo Gorčina.

Adnan Bratić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Adnan Bratić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ovogodišnjem festivalu se posebno raduje prošlogodišnji dobitnik nagrade "Mak Dizdar" za najbolju zbirku poezije Adnan Bratić zato što će će u bogatom programu biti promovisana i njegova zbirka poezije pod nazivom "Titove pjesme".

"Želim naglasiti da je festival Slovo Gorčina, ne samo kao festival, nego i kao kulturna manifestacija koja se održava već pola stoljeća, jako pogodna za mlade književnike iz BiH i ostatka regiona kao odskočna daska za njihove knjižene karijere i uspjehe koje će imati u njima. Također je dobra prilika da prezentuju svoju književnost široj javnosti, poručio je prošlogodišnji dobitnik nagrade "Mak Dizdar" iz Mostara.