Kultura
10

75. tradicionalni Novogodišnji koncert Bečke filharmonije

Klix.ba
Najljepša preporuka za prvi dan Nove godine je tradicionalni Novogodišnji koncert Bečke filharmonije, koju Austrijska radio-televizija ORF od 1959. godine svakog 1. januara prenosi iz Zlatne sale bečkog Musikvereina. ORF će 75. Novogodišnji koncert prenositi u 90 država svijeta.

Koncertom će već peti put dirigovati slavni Zubin Mehta kojeg za Bečku filharomiju veže pedesetogodišnja saradnja. Na programu su kompozicije, pretežno valceri i polke, porodice Strauss, odnosno Johanna oca i sina, Eduarda Straussa i Josefa Straussa, te Franza von Suppea i Hansa Christiana Lumbyea kojeg nazivaju i "Straussom sjevera".

Novogodišnji koncert će biti u znaku nekoliko jubileja koje Beč slavi u 2015. godini, a to su 650 godina Univerziteta u Beču, 200 godina Tehničkog univerziteta i 150 godina raskošnog bečkog bulevara Ringstraße koji okružuje gradsku jezgru i na kojem su smještene mnoge važne bečke institucije i građevine.

Kako je jedna od njih i zgrada Univerziteta, filmovi sa nastupom baleta Državne opere koji se prikazuju za vrijeme koncerta snimljeni su upravo u Univerzitetu. Za balet je zadužen majlandski koreograf Davide Bombana, a solisti Državne opere plesat će uz "Studentsku polku" Johanna Straussa mlađeg i valcer "Vino, žene i pjesma". Kadrovi sa baletom će biti prikazani i u sklopu filma za koncertnu pauzu "Bulevar – Bečka Ringstraße 1865–2015." u režiji Felixa Breisacha.

Svake godine se posebna pažnja posveti ukrašavanju Zlatne sale, a ovaj put je zadatak pripao gradskom preduzeću za uređenje zelenih površina "Wiener Stadtgärten". Novogodišnji koncert cvjećari smatraju vrhuncem sezone, a ovaj put su odabrali 30.000 cvjetova u roza-pink, narandžastoj i boji žumanceta. Ove vesele jarke boje trebaju podsjećati na indijsko porijeklo dirigenta Mehte.

Zbog velike potražnje koja vlada za najpoznatiji koncert klasične muzike na svijetu, karte se dijele slučajnim odabirom isključivo preko web stranice Bečke filharmonije. Na ovaj način svi ljubitelji muzike imaju jednake šanse. Od 2. januara do 28. februara 2015. godine moguća je prijava za ulaznice za koncert 1. januara 2016. godine koje koštaju od 35 do 1.090 eura.

Svi koji su jednom pratili ovaj koncert putem malih ekrana, znaju da ovaj koncert nije samo vrhunska interpretacija majstorskih kompozicija. Želja bečkih filharmoničara je da izvanrednom svirkom i zabavnom interakcijom orkestra, dirigenta i publike prenesu novogodišnje čestitke pune nade, prijateljstva i mira u cijeli svijet, prenio je Compress.