Bečka državna opera
0

54. Opernball u znaku Chopina i Mahlera

FENA
Tradicionalni 54. bal u Bečkoj državnoj operi "Opernball", vrhunac bečke sezone balova, održan je u četvrtak navečer u toj opernoj kući, a ove godine je bio u znaku Frederica Chopina i Gustava Mahlera.

Bal, jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u austrijskoj prijestolnici, održan je pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Heinza Fischera, koji je uoči njegova početka istaknuo kako je to velika svečanost duge tradicije, vrijedna pozornosti.

"Kada se na jednom mjestu okupljaju uglednici iz politike, gospodarstva i kulture, može se reći da susret ima politički karakter, ali bal nije politički nego državni bal", rekao je on.

Bal u Državnoj bečkoj operi tradicionalno okuplja austrijski državni vrh, uglednike iz austrijskoga političkog, gospodarskog i kulturnog života, te njihove goste iz inozemstva. Otvoren je austrijskom i evropskom himnom, te mimohodom i plesom oko 200 mladih parova iz Austrije i drugih država na zvuke Poloneze Frederica Chopina.

Od raskošnoga bala u Državnoj bečkoj operi, koji zovu i balom moćnih i bogatih, organizatori očekuju zaradu više od milion eura. Najjeftinija ulaznica koštala je 250 eura, a najskuplja loža 17.000 eura.

Debitanti su tokom noći išli kroz lože i prikupljali dobrovoljne priloge za pomoć stradalima na Haitiju.

Bal balova okupio je oko šest tisuća posjetitelja, a Bečka državna opera je ukrašena bogatim aranžmanima od oko 50.000 ruža.

Za direktora Državne bečke opere Ioana Holendera to je posljednji bal nakon jedanaest godina na čelu te kuće i, kako je izjavio, Opernball bi se trebao preseliti iz opere u dvorac Hofburg, jer se oko dva miliona eura investira kako bi se ta operna kuća za jednu noć pretvorila u najveći podij valcera na svijetu. Prije početka bala oprostio se od publike jednostavnim riječima: "Do viđenja i svako dobro".