|

100. godišnjica rođenja Skendera Kulenovića i izložba inkunabula

100. godišnjica rođenja Skendera Kulenovića i izložba inkunabula
0
F
FENA
9.2.2010. u 15:27
0
komentara
0

dijeljenja
100. godišnjica rođenja Skendera Kulenovića i izložba inkunabula Bista Skendera Kulenovića
U okviru "Sarajevske zime" u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUBBiH) u srijedu će biti upriličen susret i izložba povodom 100. godišnjice rođenja Skendera Kulenovića, kao i izložba izdanja NUB-a BiH te starih i rijetkih knjiga - inkunabula, iz specijalnih zbirki ove biblioteke.
Skender Kulenović je rođen 2. septembra 1910. godine u Bosanskom Petrovcu. Pisao je pjesme i poeme, komedije, eseje, kritike, putopise, crtice, priče te romane.

Posjetioci će u okviru izložbe moći pogledati 50-ak naslova iz redovnog i arhivskog fonda NUB-a BiH, što uključuje drame, poeziju i pripovijetke, ovog velikana bosanskohercegovačke književnosti, kao i kritike drugih autora na djelo Skendera Kulenovića.

Bit će prikazana i edukativna videoprojekcija o životu i djelu Skendera Kulenovića napravljena od raspoloživog materijala dostupnog u NUB-u BiH i Spomen-biblioteci Skender Kulenović iz Bosanskog Petrovca.

Pored ovoga, postavljena je i izložba izdanja NUB-a BiH, koji kao izdavač neprekidno djeluje od 1945. godine do danas i u tom periodu je izdao preko 120 publikacija. Presudna godina u razvoju izdavačke djelatnosti NUB-a BiH bila je 1996., koju je obilježilo izdavanje vlastitog, sad već indeksiranog, časopisa BOSNIACA, uspostavljanje dugoročnog izdavačkog programa koji se odvija u okviru četiri edicije: Bosanskohercegovačka bibliografija, Memoria Bosniaca, Stručna bibliotečka literatura i Memoria Mundi.

Inkunabule su prve štampane knjige nastale polovinom 15. stoljeća i predstavljaju rezultat druge informacione revolucije koja je prekinula uobičajeni postupak umnožavanja knjiga prepisivačkom praksom u skriptorijumima.

Posjedovanje ovih primjeraka je od izuzetne važnosti za kulturnu i naučnu baštinu svake zemlje, pa tako i naše Bosne i Hercegovine. NUBBiH posjeduje četiri primjerka inkunabula koje će posjetioci moći pogledati na ovoj izložbi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.