Veliko arheološko otkriće
8

Kopači zlata u Kanadi iskopali savršeno očuvan leš mamuta star preko 30.000 godina

M. G.
Foto: Screenshot
Rudari u zlatnim poljima Klondikea na krajnjem sjeveru Kanade došli su do rijetkog otkrića, kada su iskopavajući zlato, pronašli skoro savršeno očuvane mumificirane ostatke mladunčeta vunastog mamuta.

Članovi lokalnog tima dali su mladunčetu ime Nun cho ga, što znači "velika beba životinja".

Paleontolog Grant Zazula rekao je u izjavi u subotu da je mladunče, koje je zadržalo kožu i dlaku, "prekrasno i jedno od najnevjerovatnijih mumificiranih životinja ledenog doba ikada otkrivenih na svijetu".

“Uzbuđen sam što ću je više upoznati,” rekao je.

Ostaci mladunčeta mamuta otkriveni su 21. juna tokom iskopavanja kroz permafrost južno od Dawson Cityja na kanadskoj teritoriji Jukon, koja graniči sa američkom državom Aljaskom.

Vjeruje se da je životinja ženka i da bi umrla tokom ledenog doba, prije više od 30.000 godina kada su vunasti mamuti lutali regijom zajedno sa divljim konjima, pećinskim lavovima i ogromnim stepskim bizonima.

Zazula je za CBC rekla da je Nun cho ga vjerovatno imala oko mjesec dana kada je uginula, najvjerovatnije nakon što se zaglavila u blatu.

Ovo otkriće označava prvog gotovo kompletnog i najbolje očuvanog mumificiranog vunastog mamuta pronađenog u Sjevernoj Americi.