magazin
10

Kan Muftić, Sarajlija koji je dizajnirao Batmana i Godzillu

Razgovarao: Adnan Učambarlić
Kan Muftić je uspješni konceptualni umjetnik i rođeni Sarajlija, koji već niz godina živi i radi u Londonu. Sa Muftićem smo razgovarali o djetinjstvu u dimu ćevapa, zeljanici u Londonu, radu za Rocksteady Studios (ogranak kompanije Warner Brothers), Batmanu, Godzilli i mogućem vlastitom filmu o planinskim zabitima u BiH.

Prije svega, kako je došlo do toga da jedan sarajevski umjetnik, koji je diplomirao za vrijeme rata, završi u Londonu?

Radio sam dugi niz godina u Cirihu, kao grafičar u advertising industriji, ali kada sam otkrio da postoji mogućnost da radim kao crtač za videoigrice, odmah sam dao otkaz i proveo godinu dana na poboljšavanju mojih slikarskih sposobnosti. Stavljao sam progres radova na internet forume i tako privukao pažnju klijenata, što je dovelo do prvog posla u UK.

Za sebe kažete da ćete u srcu uvijek biti Sarajlija, zbog čega? Kako je biti Sarajlija u Londonu?

Odrastao sam na Baščaršiji, tako da mi je dim ćevapa integrisan u organizam. Poprimio sam dosta toga i od Engleza. Crni čaj sa mlijekom mi je postao najdraže piće, a pub omiljeno mjesto izlaska. Međutim, nekad moja supruga i ja napravimo zeljanicu Englezima, koji su oduševljeni njom.

Kako su umjetnici sa ovih prostora prihvaćeni u Britaniji?

Divna stvar kod Britanaca je da ih ne interesuje porijeklo, već kvalitet osobe. Ako je neko dobar u onome što radi, onda će imati uspjeha, neovisno o porijeklu.

Radili ste za Rocksteady Studios, jedan od najuspješnijih studija za pravljenje videoigara u svijetu, zašto ste otišli?

Odnedavno sam se osamostalio i prestao raditi za Rocksteady, jer sam dobijao mnogo ponuda sa svih strana, a i zbog toga sto mislim da je, nakon četiri godine, bilo vrijeme da se oprostim od Batmana. Sve, pa čak i Batman, dosadi nakon izvjesnog vremena i stoga sam se uputio u nove avanture.

Radili ste kompletan vizuelni razvoj megapopularnih igara o Batmanu: "Arkham Asylum" i "Arkham City", možete li reći nešto više o tome? Je li bilo teško osmisliti i oživjeti mračni mikrokosmos Gothama?

To je bio jedan veliki izazov, pogotovo zbog svih stvari koje su bile prethodno kreirane. Moj udio u realizaciji igre je bio da izmislim nešto što je novo i drukčije, a da ne odskače previše od svijeta Gothama.

Koji vam je bio najteži lik za raditi, a koji je vaš lični favorit?

Batman i Batman. On je primjer perfektnog dizajna karaktera, fantastično funkcioniše i kada se prošara samo sa nekoliko poteza te i dalje ostaje prepoznatljiv kao Batman.

Kako se osjećate sada kada je veliki broj DC-jevih strip junaka redizajniran po uzoru na Arkham igre? Veoma sam ponosan na Robina, kojeg sam dizajnirao i izazvao mnogo diskusije među fanovima. Jednostavno nisam htio da napravim dječaka u štramplama, kako bi to blesavo izgledalo pored Batmana u Arkhamu?!

Na inicijativu gradonačelnika Londona imali ste veliku izložbu svojih radova na London Games Festival Art, nešto više o tome?

Bilo je veoma lijepo i intimno, velika čast za mene i sve koji su učestvovali. Nekako mi se činilo apstraktnim da vidim svoje radove u gradskoj vijećnici Londona.

Je li bilo još nekih izložbi?

Nažalost, nije.

Pored rada na videoigrama, čime se još bavite?

Radim na TV serijama, filmovima, kao ilustrator na stripovima i imam grupu učenika koje obučavam da postanu concept artisti.

Trenutno radim na stripu "13 Coins" sa legendarnim strip crtačem Simonom Bisleyjem. Strip je upravo objavljen kao aplikacija za iPad i iPhone, a doći će i na Android tržište. To je jedini strip o kojem smijem pričati.

Na kojim ste poznatim igrama još radili?

Radio sam na "Bioshock 2", na samom početku, ali to je bilo veoma kratko iskustvo.

Vaš rad ćemo uskoro vidjeti i u nadolazećem filmskom spektaklu "Godzilla", o čemu se tačno radi?

"Godzilla" je film Garetha Edwardsa, koji je režirao vrlo uspješan hit "Monsters". Ja sam radio za Garetha i produkcijskog dizajnera Gavina Bouqueta, čovjeka koji je bio desna ruka Georgea Lucasa na "Star Wars: Episode 1-3". Kada sam se predstavio Gavinu, sav sam se tresao od uzbuđenja. On je također radio na "Povratku Jedija", koji me je tata odveo da gledam kao dijete u kinu Radnik. Skoro 30 godina kasnije stojim ispred čovjeka koji je bio jedan od kreatora i moram priznati da sam u sebi vrištao od sreće.

To je, bez pretjerivanja, bio najljepši posao u mojoj dosadašnjoj karijeri. Puno sam naučio od Gavina, a sa režiserom sam se sprijateljio. Gareth je apsolutni genij i vjerujem da će cijeli svijet pričati o njemu i "Godzilli" kada izađe u kinima.

Na čemu trenutno radite?

Trenutno radim na nekoliko projekata, od videoigrica do stripova, i nadam se uskoro većem filmskom projektu. Osim toga, polako pripremam i svoj vlastiti film. Počeo sam raditi na priči koja se dešava u planinskim zabitima BiH. Ali o tom potom...

Možemo li se uskoro nadati nekoj vašoj izložbi i u Sarajevu?

To bi bilo predivno. Ako bi se našao neko sa ozbiljnim i profesionalnim namjerama, ne bih razmišljao ni jednog momenta. Sarajevo je i dalje duboko u mom srcu i, iako sam se skroz otuđio, u meni se ništa nije promijenilo.