magazin
28

Kad te selfie odvede u zatvor: 15 godina robije zbog fotografije sa pištoljem

Klix.ba
Objavljivanje selfija na Facebooku i drugim društvenim mrežama može biti nimalo bezazleno, pogotovo ukoliko ste kriminalac i pozirate sa pištoljem.

Sud u Knoxvilleu u Sjedinjenim Američkim Državama prije nekoliko je dana osudio jednog muškarca na 15 godina i osam mjeseci zatvora.

Muškarac je uhapšen zbog fotografije objavljene na Facebooku u oktobru 2013. godine, a radi se o selfiju na kojem drži pištolj iznad glave.

U pitanju je 42-godišnji Malik Allah Farrad, koji je već ranije imao dvije kazne za posjedovanje oružja.

Ovo nije rijedak slučaj, niti je Malik jedini kojeg je policija uhapsila zbog "kompromitirajućeg" selfija. U nastavku pogledajte još neke od primjera.

Dvije djevojke su napravile selfie sa maskama i nožem prije nego su opljačkale restoran u Švedskoj. Policija ih je pratila i uhapsila u kući bake jedne od njih.

Kayleigh Hill je istrčala na baseball teren 2013. godine samo kako bi napravila dobar selfie.

Jedan muškarac iz Milana navodno je ukrao iPad i potom napravio fotografiju na kojoj pozira u Veneciji. Originalni vlasnik iPada je putem iClouda došao do fotografija lopova, nakon čega ga je prijavio policiji.

Isto se desilo i mladićima Tyquanu Solomonu (19) i Terranceu Sistrucku (16), koji su napravili selfie s ukradenim iPhoneom. Vlasnik uređaja je njihove fotografije vidio na iCloudu, nakon čega je pozvao policiju.

Justin Bahler (21) objavio je fotografiju s pištoljem na Facebooku, nakon čega je navodno opljačkao banku u Michiganu. Istražitelji koji su vidjeli sigurnosnu kameru prepoznali su ga i uhapsili.

Telefon pronađen na mjestu pljačke u Južnoj Kaliforniji sadržao je selfie muškarca koji je identifikovan kao Adam Howe. Howe je ubrzo nako toga uhapšen, a u njegovoj je kući policija pronašla stvari koje je ukrao iz crkve.

Policija je na društvenim mrežama objavila fotografiju mladića sa iPhonea koji je navodno ukrao, upitavši ljude da li ga poznaju. Ljudi su prijavili kako se radi o 19-godišnjem Jessu Ewaldu, koji je potom uhapšen zbog krađe.

Jedan 16-godišnjak se navodno prošunjao pored zaštitara u jednom shopping centru i popeo se na krov kako bi se fotografisao na vrhu zgrade. Mladić je odmah uhapšen, kao i osobe koje su radile na osiguranju.

Britanac Ashley Keast je napravio selfie sa telefonom vlasnika čiju je kuću pljačkao. Umjesto sebi, fotografiju je poslao svim kontaktima vlasnika. Jedan od njih je pozvao policiju.

Kad je Rihanna na svom Instagramu objavila fotografiju sa životinjom spori loris, koja se smatra ugroženom i zaštićenom vrstom, policija je uhapsila dvije osobe koje su turistima dozvoljavale da prave selfie sa ovom životinjicom.