Moda i ljepota
33

Jahte, avioni i gomile novca: Fotografije bogatih osoba na Instagramu su prilika za kriminalce i policiju

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Do sada smo upoznali mlade bogate osobe koje praveći selfije na jahtama i pozirajući pored privatnih aviona, plijene pažnju korisnika društvenih mreža, pogotovo Instagrama.

Mladi bogati nasljednici su privukli pažnju ljudi širom svijeta svojim raskošnim i glamuroznim načinom života. Međutim, ovi bogati klinci, samoprozvane zvijezde na Instagramu, često nesvjesno otkrivaju skrivenu imovinu svojih roditelja i njihove tajne poslovanja. Na taj način pružaju dokaze istražiteljima da im zamrznu ili oduzmu imovinu u vrijednosti nekoliko desetina miliona funti, a za kriminalce su pravi raj za prevaru i pljačku.

Vodeće cyber kompanije kažu da su koristile dokaze s društvenih mreža u 75 posto slučajeva sudskih parnica. Jedan advokat iz Sjedinjenih Američkih Država je izjavio kako mu je suparnik jednom slučaju tvrdio da njegov klijent nema značajnu imovinu, sve dok istražitelji na društvenim mrežama nisu pronašli poruku djece koja je pokazala da njegova jahta na Bahamima vrijedi nekoliko miliona dolara.

Rastući značaj društvenih mreža u slučajevima sudskim parnica je nedavno ilustrirao reper 50 Cent, kojem je sud u Connecticutu prošlog mjeseca naredio da objasni fotografiju na Instagramu na kojoj pozira s hrpom novčanica od 100 dolara. Reper je tvrdio da je novac bio lažan.