Promo
92

Importanne centar i Buybook pozivaju sve ljubitelje knjige na druženje povodom Svjetskog dana knjige

U vrijeme sveprisutnih ekrana, lako je zaboraviti na užitke koje dobra knjiga može pružiti, a mnogi te užitke nikada nisu niti otkrili.

Kažu da je dan bez knjige kao dan bez sunca. U potpunosti nam je jasna ova teza jer je povijest knjige stara je preko 7.000 godina. Knjiga je najveći izvor informacija, znanja i ideja. Knjigama se prenose poruke kroz prostor i vrijeme, a one najvrjednije povezuju veliki broj generacija širom svijeta.

Tim povodom je odlučeno da se proslavlja Svjetski dan knjige i autorskih prava u cilju odavanja priznanja magičnim riječima koje su nas obogatile ali i u cilju poticanja na čitanje svih slojeva društva, a naročito mladih. Dana 23. aprila obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli: Miguel de Cervantes, William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tokom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, Importanne centar i Buybook pozivaju sve ljubitelje knjige da posjete centar i iskoriste popust od 30 do 50 posto na Buybookova izdanja i 10 do 20 posto na knjige drugih izdavača.

Buybook je jedna od najvažnijih izdavačkih kuća i knjižara u Bosni i Hercegovini koja egzistira još od 1996. godine, s oko 50 objavljenih naslova godišnje. Također, Buybook je i visoko cijenjen u regionu kao veoma prepoznatljiv i jedinstven knjižarsko-izdavački brend i do sada je objavio preko 400 naslova, kako domaćih autora, tako i svjetskih.