Hrvatska: Zagrebačke ledene skulpture privlače brojne posjetitelje

Hrvatska: Zagrebačke ledene skulpture privlače brojne posjetitelje
11
A
Anadolija
17.12.2015. u 21:38
1
komentara
11

dijeljenja
1/6 Foto: Anadolija
2/6 Foto: Anadolija
3/6 Foto: Anadolija
4/6 Foto: Anadolija
5/6 Foto: Anadolija
6/6 Foto: Anadolija
Na zagrebačkom Gornjem gradu, na terasi s pogledom na tornjeve Katedrale, kanadsko-hrvatski majstor "ice carvinga" Gordon Matkun oduševljava posjetioce izradom skulptura od ledenih blokova.
Gordon Matkun je "ice carver" iz Toronta u Kanadi koji je veći dio života proveo u Zagrebu, a ovim specifičnim oblikom obrade leda u skulpture, umjetničkim zanatom koji još uvijek nije dobio domaći, hrvatski naziv, bavi se već petnaestak godina.

Matkun je uz pomoć dvije motorne pile, razne grebalice i kutnu brusilicu iz ledenih blokova napravio ruku koja drži sladoled u obliku natpisa ZG. Druga, veća skulptura od leda u kojoj na Gradecu uživaju Zagrepčani i turisti velika je, kraljevska stolica koju Matkun još uvijek dovršava i uređuje.

Temperatura u Zagrebu posljednjih dana nekoliko stupnjeva je iznad ništice, tako da se ledene skulpture tijekom dana polako otapaju i gube svoj oblik, no potrajat će uz doradu do sutra, kada završava performans "ice carvinga" na gornjem gradu.

"Ice carving" ili modeliranje leda je samo jedno od događanja koje je ove godine upriličeno u bogatom programu Adventa u Zagrebu koji je međunarodno primijećen kao kvalitetan dio šire europske turističke ponude.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...