magazin
2

Hollywood: Dodjela Oscara bojkotovana zbog etničke i rodne nejednakosti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Organizatori Oscara su pozvali rekordan broj novih članova koji će glasati naredne godine na dodjeli prestižne filmske nagrade, kao odgovor na kritike zbog nedostatka raznolikosti na ovogodišnjoj ceremoniji.

Raznolikost podrazumijeva etničke različitosti i nacionalnost ljudi koji dobijaju ovu nagradu. Pozvano je skoro 700 novih članova s naglaskom na žene i etničke manjine, a u fokusu su osobe tamne puti.

Već drugu godinu zaredom, svi nominirani za dodjelu prestižne filmske nagrade su bijelci, što je izazvalo negodovanje.

To je dovelo do neviđenih rasprava o rasnoj jednakosti u filmskoj industriji, a okarakterizirano je na društvenim mrežama pod hashtagom #OscarsSoWhite. Nekoliko holivudskih zvijezda bojkotovalo je svečanost dodjele nagrade.

Akademija filmske umjetnosti i nauke složila se da u posljednje vrijeme ima problema s članovima te da svi žele pratiti tradiciju koja podrazumijeva da se među članovima nalaze isključivo bijelci i to muškarci. Novi članovi koji su pozvani uključuju glumca iz Star Warsa Johna Boyega, Emmu Watson, švedsku oskarovku Aliciu Vikander i muzičarku Mary J Blige, navodi se saopćenju akademije.

Muško članstvo trenutno iznosi 75, a pretpostavlja se da će pasti na 73 posto. Članstvo bijelaca bi se smanjilo sa 92 na 89 posto.