Nesvakidašnja uloga
329

Hodža youtuber Eldar Tutnić: Vlogovima želim širiti poruke mira, ljubavi i sreće

Piše: E. M.
Eldar Tutnić (Foto: Klix.ba)
(Foto: Klix.ba)
Dvadesetčetverogodišnji Žepčak Eldar Tutnić je imam u jednoj džamiji u Žepču, a u slobodno vrijeme kamerom bilježi svakodnevne situacije i događaje za svoj YouTube kanal "Altruista" preko kojeg publici servira znanje, zabavu i poglede na određena dešavanja.

Tutnić je završio Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku i tada je na YouTubeu počeo objavljivati naučne i islamske videoklipove. Uporedo s tim diplomirao je na Institutu za engleski jezik i američku historiju u Californiji, program koji je osnovao i finansirao State Department, a zatim je kao najbolji student generacije završio Islamski pedagoški fakultet u Zenici.

Trenutno pohađa drugu godinu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i student je dual-master programa islamskog bankarstva Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Univerziteta Bolton iz Velike Britanije.

Publika oduševljena njegovim klipovima

"Ljubav prema YouTubeu se nije pojavila kao hedonistički cilj ili finansijski personalni afirmizam, već kao altruistički projekt s ciljem širenja dobra i poruke mira. Kanal je tematski vezan za naše društvo i vrijeme u kojem živimo. Pokušavam uraditi naučne i zdrave analize socijalnih i asocijalnih pojava, ponekad se odlučim obraditi teme striktno usmjerene prema mlađoj populaciji. Bez obzira na iskustvo koje imam na YouTubeu, ne bih mogao tačno odrediti šta publika najviše voli. Sve zavisi od njihovog raspoloženja, ali ipak mi se čini da su im najzanimljiviji naši porodični vlogovi", govori Tutnić.

Imama iz Žepča na YouTube kanalu prati više od 45.500 pratilaca, a kanal ima više od osam miliona pregleda. Publika je oduševljena njegovim videima, posebno jer se rijetko gdje viđa imam youtuber.

"S obzirom na to da je nesvakidašnje vidjeti vjerskog službenika da se bavi ovakvom vrstom društvenog aktivizma, nerijetko su reakcije pune oduševljenja, posebno mojih voljenih učenika i njihovih roditelja. Međutim, shodno ustaljenoj praksi aktivnog posmatranja ‘kroz lupu’ svega što ima sakralni prefiks, pojavi se ponekad i komentar koji osudi ovu vrstu rada, ali to me do sada nije puno doticalo, jer je meni cilj jasan, a u vezi s ciljevima se svi slažemo, stoga, periodično, metode ponekad mogu izgledati čudne. Ipak, cilj ne opravdava sredstvo", dodao je Tutnić.

Svoje znanje i iskustvo želi prenijeti i na buduće generacije

Njegovo prethodno, ali i trenutno školovanje, usmjereno je ka edukacijskom segmentu u nauci, pa i sve ono što i sam nauči kroz snimke pokušava prenijeti na nadolazeće generacije. Za razliku od mnogih youtubera, u Tutnićevim vlogovima su poruke mira.

"Poslanik Muhammed, neka je mir i spas na njega, kaže ‘Nemojte mrziti…’ te bi stoga podsticanje nacionalne ili vjerske mržnje bilo oprečno vjerodostojnim vjerskim i etičkim tekstovima, na kojima se naš rad zasniva. Izbjegavam mržnju, ponekad sarkastično obradim neke teme koje imaju konotacije mržnje i netrpeljivosti, ali nikada je ne podstičem", pojašnjava naš sagovornik koji samo želi širiti poruke sreće, pozitivizma i mogućnosti uspjeha kroz svoj kanal "Altruista".

Okolina ponekad burno reaguje na neke njegove klipove i objave, ali prema njegovim riječima, ponekad je potrebna bura da se razotkriju školjke koje nose bisere. Konstruktivna kritika svima je potrebna pa i njemu.

"Drago mi je vidjeti mnoge ljude kako prate ono što radim, zatim to komentarišu, razgovaraju o tome, izdvajaju pozitivne i negativne aspekte tog rada, što svakako uzimam u razmatranje, jer u tome vidim personalno usavršavanje. Možda je najočitije djelovanje na omladinu koja pronalazi vrstu zadovoljstva i društvenog prihvatanja u našim klipovima", izjavio je Tutnić.

"S porukama mira svima bi nam bilo bolje"

Uprkos svim obavezama njegov život je skladan te postoji vrijeme za porodicu, učenje, posao i YouTube.

"S obzirom na to da sam oženjen od svoje osamnaeste godine, bila je potrebna velika doza organizovanosti, ali u narodu ne kažu džaba: 'I kolač je slađi kada se jede udvoje', tako da je moja supruga najbolji raspored koji mogu dobiti. Ako se desi da nešto počne trpjeti, bez obzira na to da li se radi o rodbinskim vezama, porodičnim obavezama ili nauci, moja supruga je tu kao vrsta ljubavne notifikacije da ispravi krivu Drinu", kroz smijeh komentariše Tutnić.

Njegova publika je raznovrsna, od visokoobrazovanih osoba do učenika iz mekteba kojim predaje u džamiji u kojoj radi. Sreću i opušteni život sa svojom porodicom ne prikriva u svojim vlogovima, a često mu u svemu tome gledaoci pronađu i mane, na koje se ne osvrće.

Ideja za vlogove ima još uvijek i nakon šest godina bavljenja ovom zanimacijom, a mladima je za kraj poručio da rade i da se trude.

"Čitajte knjige, slušajte starije, više rješavajte probleme nego što ih uviđate. Ženite se dok ste mladi, jer je pravi ljubavni provod tek u braku. Ne širite mržnju, već mir i svima će biti bolje", poručio je za kraj Tutnić.

Vezani članci