magazin
0

Hoće li i BiH dobiti svog astronauta?

Sponzorirani članak
Adi Pejdah
Četvorica AXEtronauta iz Bosne i Hercegovine su prethodne sedmice boravili na Sziget festivalu u Budimpešti, gdje su se borili za prolazak u finalno takmičenje za put u svemir, tj. za mjesto u letjelici kompanije za svemirski turizam SXC, i to u okviru velikog nagradnog takmičenja koje organizuje AXE, kozmetički brand kompanije Unilever.

AXE Apollo Space Academy je globalna promotivna kampanja koju je organizirala kompanija Unilever, u okviru koje su svi potrošači AXE proizvoda imali priliku učestvovati u takmičenju te ostvariti mogućnost da se bore najprije za finale u Orlandu, a onda i za sam let u svemir koji se očekuje neredne godine.

Predstavnik BiH na takmičenju u Orlandu, a možda i prvi čovjek iz naše zemlje koji će imati priliku da vidi našu planetu iz svemira,je Albin Brkić iz Zenice!

Osim Albina, još tri učesnika iz BiH (Adi Pejdah, Adnan Kujrić i Dragan Tubak) su proveli 7 dana na mađarskom otoku Szigetu, u sklopu AXE Apollo Space Akademije, a naši momci su se takmičili zajedno sa predstavnicima Mađarske, Češke, Slovačke, Hrvatske i Slovenije. Iz svake zemlje je odabran po jedan pobjednik koji će nastaviti takmičenje u Orlandu u decembru ove godine.

Osim kompletnih medicinskih pregleda - od pregleda zuba, vida, sluha, mjerenja kondicije (bicikl), koordinacije (spin-chair), EKG, refleksi, psihološki testovi, barokomora – takmičari su morali pokazati i svoje znanje o astronomiji, astronautima, AXE brandu te napisati esej na temu zašto bi baš oni bili najbolji ambasadori svoje zemlje na AXE svemirskom letu. Takođe, testirane su i njihove fizičke sposobnosti i spretnosti u okviru utrke sa preprekama koja je organizirana na dan proglašenje pobjednika.

Uprkos brojnim testovima kroz koje su morali proći, AXEtronauti su imali dovoljno vremena za zabavu, druženje i posjetu koncerata na Szigetu, festivalu koji se istovremeno dešava na otoku u Budimpešti.

Albinu Brkiću želimo puno sreće u Orlandu kao i konačno ukrcavanje na AXE Apollo svemirsku letjelicu 2014. godine.