scitech
2

Djevojka iz BiH prijavila se da ide na Mars

Klix.ba
Vrijeme apliciranja za učešće u reality showu u kojem Zemljani odlaze na bespovratni put na Mars ističe danas.

Do sada je apliciralo više od 165.000 osoba koje žele biti "novi astronauti" i živjeti u koloniji na Crvenoj planeti svjesni da nema povratka kući.

Među aplikantima je i bh. državljanka Adna koja ima 24 godine. U svojoj aplikaciji navela je kako je umjetnica, freelancer i književnica.

"Uvijek sam sanjala o putovanju u svemir i o njegovom istraživanju. Nemam pozadine u nauci, ali znam sve o fizici, fizičkoj kosmologiji, astronomiji i slično. Naučila sam to proučavajući radove Einsteina, Hawkinga, DeGrassea Tysona, Wittena, Sagana...", kaže mlada Adna.

Pedesetdvogodišnja Melissa Ede, transeksualka iz Hulla je jedna od 7.000 Britanca koji su aplicirali i nada se da će baš ona biti izabrana.

"To je nešto što će zabilježiti historija i što će se pamtiti. Od svog djetinjstva željela sam ostaviti neki trag na Zemlji, ovo je način da to uradim. Roditelji su me uvijek spuštali na zemlju. Govorili su mi da sam čudakinja i da živim na drugoj planeti. Iskreno, upravu su. Osjećam da sam na Zemlji uradila dovoljno, ispunila svoje ciljeve i sve ono što sam trebala u životu", rekla je ova Britanka.

Vrijeme za apliciranje ističe danas.

Do 2015. godine izabrani astronauti će početi s treninzima, prolaziti kroz simulacijske situacije na planeti, te učiti kako popraviti opremu, uzgajati hranu i nositi se s izolacijom.

Tim bi trebao biti spreman do 2021. godine. Njihova životna mahuna proizvodit će im oksigen, struju i vodu.

Prva grupa krenut će na put bez povratka godinu kasnije, a putovat će osam mjeseci.

Sve vrijeme pratit će ih kamere i mediji.

"Organizatori tragaju za emotivno otpornim osobama. Da li su te osobe sposobne funkcionisati u drugačijem orkuženju bez mogućnosti da kada više vide svoje porodice, prijatelje i najmilije? Ovo bi moglo privući vrstu ljudi koji traže avanturu i koji su različiti. Mada oni vjerovatno ne razmišljaju o činjenici da nema povratka", rekla je psihoterapeut Lucy Beresford.