Apeliraju za pomoć
0

Hayek, Madonna, DiCaprio i Ronaldo o požarima u Amazonu: Moramo štititi pluća naše planete

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je Amazon, najveću šumu na svijetu, zahvatilo 9.500 požara vijest je obišla svjetske medije, a ravnodušne na ovu ekološku katastrofu nisu ostale ni brojne poznate ličnosti.

Veliki broj njih nije mogao sakriti žaljenje zbog onog što se desilo, o čemu su pisali na društvenim mrežama.

Među slavnima koji su se uključili u pomoć prašumi koja se još naziva plućima Zemlje, su između ostalih, Salma Hayek, Madonna, Leonardo DiCaprio, Cristiano Ronaldo...

"Zahvaljujem svima vama koji ste koristili moj Instagram kako biste skrenuli pažnju na amazonske požare. Čujem vas i želim se ujediniti s vama. Već sam počela učestvovati u pošumljavanju. Moramo štititi pluća naše planete", poručila je Hayek.

Mnogi zahtijevaju odgovornost od brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, za kojeg aktivisti kažu da je ohrabrio rančere, poljoprivrednike i drvosječe na iskorištavanje i spaljivanje prašume. No, predsjednik je izjavio da nije odgovoran za požare.

"Predsjedniče Bolsonaro, molim vas promijenite svoju politiku i pomozite, ne samo svojoj zemlji, nego i cijeloj planeti", napisala je američka pjevačica Madonna u postu na Instagramu.

Poznate ličnosti također pozivaju svoje fanove da poduzmu akciju u vezi s klimatskom krizom.

U svom postu na Instagramu američki glumac Leonardo DiCaprio pozvao je svoje pratioce da doniraju novac za Amazon grupu i da na izborima glasaju za lidere koji razumiju klimatsku krizu.

Amazonska prašuma naziva se plućima Zemlje jer proizvodi 20 posto kisika u zemljinoj atmosferi. Smatra se da je od vitalnog značaja za usporavanje globalnog zagrijavanja te da je dom mnogih vrsta flore i faune.

Portugalska nogometna zvijezda Cristiano Ronaldo bio je među mnoštvom sportskih zvijezda koje su se osvrnule na ovu vatrenu stihiju.

"Amazonske kišne šume proizvode više od 20 posto svjetskog kisika i one gore u posljednje tri sedmice. Naša je odgovornost da pomognemo spasiti našu planetu", rekao je Ronaldo.