magazin
20

Google mora platiti Kanađanki 2.250 dolara zbog dekoltea na Street Viewu

Klix.ba
Googleu je narađeno plaćanje kompenzacije Kanađanki iz Montreala nakon što se na Street Viewu pojavio i njen dekolte. Sudija je donio ovu odluku zbog narušavanja privatnosti.

Maria Pia Grillo navela u tužbi kako je pretrpjela šok i sramotu kada je na Google Street Viewu potražila svoju kuću i otkrila sliku koju su iskoristili a na kojoj ona sjedi na trijemu i njene grudi su "izložene".

Fotografija je napravljena Googleovom kamerom. Iako su joj zamaglili lice tvrdi da fotografija pruža dovoljno informacija o njenom identitetu. Zatražila je da joj se zamagli cijelo tijelo kao i tablice na automobli i adresa. Zatražila je i odštetu od 45.000 dolara za emotivnu bol, uključujući depresiju i šale kolega na njen račun.

Google je pristao da zamagli veći dio fotografije, ali odbio je platiti kompenzaciju tvrdeći da je bila na javnom mjestu i da se to ne može povezati s njenim emotivnim stanjem.

Sudija je odbio ove navode Googlea kazavši da ljudi ne ube svoje pravo na privatnost na bilo kojem mjestu i naredio je kompaniji da isplati štetu od 2.250 dolara i sudske troškove.