magazin
346

George Michael dao je ogroman doprinos borbi protiv AIDS-a i pravima LGBT populacije

Klix.ba
Pop ikona prošlog stoljeća George Michael preminuo je na Božić u 53. godini. Osim muzike i nekih od najljepših pjesama, iza sebe je ostavio buran život ispunjen seksom i drogom, a veliki dio života posvetio je i borbi za prava LGBT populacije, čiji je i sam bio pripadnik.

Nakon što je od početka karijere za sebe tvrdio kako je biseksualac, Michael je konačno "izašao iz ormara" nakon "razvratnog incidenta" sa policajcem na tajnom zadatku u toaletu jednog ugostiteljskog objekta, zbog čega je i uhapšen. Incident je dospio na naslovne strane, a Michael je nakon toga konačno priznao kako je ipak homoseksualac.

"Zaljubljivao sam se ranije u žene, ali tek kada sam se prvi put zaljubio u muškarca, shvatio sam kako je to prava stvar", izjavio je Michael.

U intervjuu koji je tada dao za CNN priznao je kako su mu dvadesete godine bile buran period te kako je na njega posebno pogubno utjecao gubitak majke i partnera koji je preminuo usljed komplikacija nastalih zbog HIV virusa.

"Izgubio sam partnera zbog HIV-a i trebalo mi je tri godine da se oporavim. Poslije toga sam ostao bez majke i činilo mi se kao da sam uklet", rekao je.

Iste godine kada je "izašao iz ormara", radio je na dokumentarcu "Staying Alive" koji govori upravo o HIV-u. Film je baziran na iskustvu šest mladih ljudi iz različitih zemalja koji su bili zaraženi ili na drugi način pogođeni HIV-om.

George Michel bio je i strastveni pobornik humanitarnih organizacija koje su se borile protiv HIV-a i ukazivale na prava LGBT populacije.