Uspjeh Zrinke Cvitešić
0

Zvijezda filma Jasmile Žbanić među najboljim evropskim glumicama

Sarajevo-x.com
Zrinka Cvitešić u filmu "Na putu" (Foto: Šime Eškinja)
Zrinka Cvitešić u filmu "Na putu" (Foto: Šime Eškinja)
Hrvatica Zrinka Cvitešić, zvijezda filma "Na putu" bh. rediteljke Jasmile Žbanić, odabrana je među deset najboljih evropskih glumaca za program Shooting Stars 2010.

Shooting Stars program jedna je od inicijativa European Film Promotiona s ciljem predstavljanja novih evropskih glumačkih talenata filmskim profesionalcima iz cijeloga svijeta na predstojećem Berlinskom filmskom festivalu (Berlinaleu). Svake godine na program Shooting Stars prijavljuju se glumci iz 31 zemlje članice EFP-a s filmom iz recentne produkcije u kojem su ostvarili zapaženu glavnu ulogu.

Žiri u sastavu od pet eminentnih filmskih profesionalaca iz različitih filmskih struka odabire njih deset. Prvenstvo imaju glumci mlađi od 35 godina koji su se svojim radom već etablirali u svojoj matičnoj zemlji.

Zrinka Cvitešić odabrana je na osnovu svoje posljednje uloge Lune u filmu "Na putu", Zlatnim medvjedom nagrađene redateljice Žbanić. Njenu ulogu u filmu žiri potkrepljuje riječima kako nas "ona glumački odvodi kroz osjećaje nade i očajanja te kroz tugu i radost na način koji niti u jednom trenutku nije očit niti predvidljiv."

Premijera filma "Na putu" očekuje se uskoro, a film je nastao u koprodukciji BiH, Austrije, Njemačke i Hrvatske.

Među odbranim glumcima programa proteklih godina našli su se i Daniel Craig, Rachel Weisz, Ludivine Sagnier, Maria Bonnevie, Moritz Bleibtreu, Johana Wokalek, Nina Hoss i Anamaria Marinca.

Shooting Stars održava se već trinaestu godinu za redom, a aktivnosti programa financiraju se sredstvima programa MEDIA.