Povratak na velika vrata
52

Životni put Brendana Frasera: Od navoda o seksualnom zlostavljanju do osvajanja Oscara

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brendan Fraser je osvojio Oscara za najboljeg glumca zahvaljujući filmu "The Whale" - transformativnu ulogu koja mu je pomogla oživjeti karijeru nakon što je nekoliko godina bio potpuno zaboravljen.
Fraser je bio jedan od pet onih koji su bili nominovani po prvi put u kategoriji, što se prvi put dogodilo 1935. godine. Pobijedio je Austina Butlera iz "Elvisa", Colina Farrella iz filma "The Banshees iz Inisherina", Paula Mescala koji je glumio u filmu "Aftersun" te Billa Nighyja iz filma "Living".

Emotivni glumac po proglašenju izašao je na scenu uzvikujući: "Ovako izgleda multiverzum!".

Odao je počast režiseru filma Darenu Aronofskyju i piscu Samuelu Hunteru, rekavši: "Ogolili ste svoja srca veličine kita kako bismo mogli da zavirimo u vaše duše".

Svoj govor je završio dotičući se svojih ranih godina u filmskoj industriji kazavši da se ovim poslom počeo baviti prije 30 godina, naglasivši da nije znao cijeniti svoj posao sve dok nije prestao.

Završio je govor sa zahvalama svojim sinovima i svojoj "prvoj drugarici", partnerki Jeanne Moore.

Fraserova uloga mu je donijela ovacije na filmskim festivalima u Veneciji i Torontu, a pohvale su se nastavile nizati tokom jeseni i zime. Osim što je dobio najbolje kritike u svojoj karijeri, zaradio je SAG nagradu za svoj nastup.

Tumačio je lik morbidno gojaznog učitelja u filmu koji se bori da se ponovno poveže sa svojom 17-godišnjom kćeri.

Ovaj 54-godišnji glumac pojavio se ranih 1990-ih s komedijom "Encino Man" i dramom "School Ties". Publika ga posebno pamti po ulogama u trilogiji "George of the Jungle" i "The Mummy". Pojavio se i u filmovima "Gods and Monsters", "The Quiet American" i "Crash", a onda je skoro nestao.

Nekoliko godina povukao se iz javnosti, baveći se nizom ličnih pitanja uključujući razvod, majčinu smrt, zdravstvene probleme i navodnim seksualnim napadom.

On je 2018. godine rekao da ga je Philip Berk, šef organizacionog tijela za Zlatne globuse Holivudske asocijacije stranih novinara (HFPA), neprimjereno dodirivao 2003. godine. Fraser je rekao da ga je incident "natjerao da se povuče".

Kada su glavne uloge presušile, bilo mu je teško: "Vaš osjećaj vrijednosti potiče od posla koji radite ili ako ste čak u mogućnosti da budete zamoljeni ili pozvani da dođete i uradite to", kazao je.

Iako je posljednja decenija možda bila teška, "The Whale" je Brendanu vratio staru slavu. Od svjetske premijere u septembru, o nastupu zvijezde pričalo se kao o jednom od najmoćnijih u godini, a možda i njegovom najboljem u karijeri.