{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen prvi bh. animirani dugometražni film "Ptice kao mi"

1.3.2017. u 11:48
640
19
Završen prvi bh. animirani dugometražni film "Ptice kao mi"
640
Završen prvi bh. animirani dugometražni film "Ptice kao mi"
Produkcijska kuće Prime Time iz Sarajeva saopćila je da je završen prvi bh. animirani dugometražni film "Birds Like Us" (Ptice Kao Mi).
"Ptice kao mi" inspirisan je knjigom "Govor Ptica", Farida al-Din Muhamaad Attara, a režiju za ovaj film potpisao je Faruk Šabanović.

Šabanović je radio na scenariju sa svjetski nagrađivanom scenaristicom Oliviom Hetreed i svjetski priznatom i nagrađivanom producenticom Cat Villiers. Villiers je također bila producentica na Oskarom nagrađenom filmu Danisa Tanovića "Ničija Zemlja".

"Unatoč rada sa svim našim ljudskim i tehnološkim kapacitetima, suočeni smo sa značajnim izazovima, sa kojima smo se dosad nosili sa hrabrošću. Moje kolege su radile svaki dan, gradeći projekt iz nemogućeg. U posljednje dvije godine bili smo u nastojanju da dosegnemo kvalitet globalne produkcije imajući u vidu nivo razvijenosti tehnologije i mogućnosti koje ona pruža u ovoj zahtjevnoj industriji. Granice se stalno pomiču, a mi pokušavamo zadržati isti nivo sa malim timom ograničenih resursa", izjavio je producent filma Adnan Ćuhara.

Dvije verzije filma, glasove posudili i oscarovciPored bh. verzije filma, u decembru 2016. godine završena je i verzija na engleskom jeziku, na kojoj su radili dvanaest svjetski poznatih imena, među kojima su i troje sa A liste glumaca kao što su dobitnici Oscara Jeremy Irons, Jim Broadbent , Alicia Vikander, koji su dali svoje glasove animiranim junacima.

Snimanja su završena u tri navrata u londonskim studijima Warner Bros i Gold Crest.

Muziku za film potpisuju Timothy Bruzon i dobitnik šest Grammyja, Peter Gabriel koji je jedno od najvećih imena svjetske muzike sa preko 80 potpisa na filmovima

Sihronizaciju je vodila Amela Ćuhara koja je ujedno i co-režiserka filma Birds Like Us. Mastering i Mix bh. verzije radili su Mirza Tahirović i Esad Rebihić iz sarajevskog studija “Chelia”.

S filmom su aplicirali na tri velika festivala animacije: The Stuttgart International Festival of Animated Film (ITFS ), The World Festival of Animated Film – Animafest Zagreb i The Annecy International Animation Film Festival - najveći i najvažniji festival animacije na svijetu.

Sinhronizacija bh. verzije rađena tokom janura i februaraGlumci koji su posudili glasove bh. verziji su: Izudin Bajrović, Zana Marjanović, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Muhamed Hadžović, Alija Alović, Boris Ler, Zoka Čatić, Arma Tanović, Maja Salkić, Sanjin Milavić.

Spisak glumaca (engleska verzija): Kondor - Jeremy Irons (dobitnik Oscara), Hupu - Alicia Vikander (dobitnica Oscara), Mi - Jeremy Irons, Horozovic - Jim Broadbent (dobitnik Oscara), Bat - Khalid Abdalla, Hasan - Kevin Bishop, Bird Police - Kevin Bishop, Craven - Chris Villiers, Jula - Michelle Austin, Gavra - Sheridan Smith, Tifa - Ella Smith, Wise Bird - Dan Stevens, Wise Bird 2 - Khalid Abdalla, Wise Bird 3 Jay Villiers.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: