{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vratio se Valter: Unuka Bate Živojinovića dedi napravila Instagram profil

3.9.2015. u 20:58
48
200
Vratio se Valter: Unuka Bate Živojinovića dedi napravila Instagram profil
48
Barda jugoslovenskog glumišta, Velimira Batu Živojinovića odsad možete pratiti i na Instagram profilu kojeg vodi njegova unuka Dina i na kojem, u dogovoru sa svojim djedom objavljuje fotografije iz života slavnog glumca.
Unuka slavnog ex yu glumca Dina Živojinović u razgovou za Klix.ba govori kako je, s obzirom na obilje fotografija, artefakata i dokumenata koje posjeduje njihova porodica, imala želju da i širu javnost upozna sa bogatom umjetničkom i životnom biografijom svog djeda.

Iz tog je razloga odlučila napraviti Instagram profil posvećen njenom djedu, a navodi kako je odziv takav da se pokazalo da je to bila dobra odluka.

"Fotografije smo svi mi, članovi porodice godinama i decenijama sakupljali. Prije svega, moja baka Julijana, koja ga je pratila na svim snimanjima, a kasnije i moj tata i moja tetka Jelena. Tako je nastala jedinstvena zbirka od nekoliko hiljada fotografija, pomoću kojih ćemo sačuvati jedno vrijeme, jednu kinematografiju i rekla bih, čak i jednu kulturu, koje više nema na ovim prostorima, u odnosu na značaj, potencijal i domete koje je tada imala", govori za Klix.ba Dina Živojinović, unuka Bate Živojinovića koja trenutno stanuje u Londonu.

"Partizanski" glumac koji je igrao u više od 250 filmovaVelimir Bata Živojinović rođen je 5. juna 1933. u Koraćici kod Beograda. Talent za glumu otkrio je s 15 godina radeći kao scenski radnik ili statist u Akademskom pozorištu u Beogradu. Završio je srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu, nakon čega se iz trećeg pokušaja upisao na Pozorišnu akademiju u Beogradu.

Počeci Živojinovićeve glume vezani su uz Beogradsko dramsko pozorište, dok se na filmu prvi put pojavio 1955. godine manjom ulogom u filmu "Pesma sa Kumbare Radoša Novakovića". Prvu značajniju filmsku ulogu ostvario je 1959. godine u filmu "Vlak bez voznog reda" Veljka Bulajića, a 60-ih i 70-ih godina Živojinović je ostvario velike uspjehe kroz glavne uloge u partizanskim filmovima.

Između ostalog, odigrao je glavne uloge u Bulajićevim ratnim spektaklima "Kozara" (1962.) i "Bitka na Neretvi" (1969.), te u filmu "Sutjeska" (1973.) Stipe Delića. Te su mu uloge omogućile ulazak u četverolist najvećih filmskih zvijezda bivše SFRJ, zajedno s Ljubišom Samardžićem, Borisom Dvornikom i Milenom Dravić.

Zbog statusa "partizanskog glumca" Živojinović je postao omiljen i kod tadašnje vlasti pa je tako bio blizak osobni prijatelj predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Uz Bulajića, drugi reditelj koji je značajnije obilježio Živojinovićevu karijeru je bh. režiser Hajrudin Krvavac. Krvavac je režirao četiri uspješna partizanska filma: "Diverzanti" (1967.), Most (1969.), "Valter brani Sarajevo" (1972.) i "Partizanska eskadrila" (1979.), a u sva ta četiri filma Živojinović je igrao glavne uloge.

Uloga karizmatičnog sarajevskog ilegalca Valtera i danas se smatra njegovom najpoznatijom ulogom koja ga je učinila veoma popularnim i u Kini, gdje se i danas toči pivo Valter s Živojinovićevim likom na etiketi, a "Valter brani Sarajevo" je najgledaniji inozemni film.

U karijeri dugoj 45 godina, procjenjuje se da je glumio u više od 250 filmova i desetak TV serija, što po broju uloga čini njegov opus još nedostignutim na prostoru bivše Jugoslavije.

To je bilo vrijeme dobrih filmova, bolje saradnje i razumijevanjaDina Živojinović za Klix.ba govori kako Instagram profil pod imenom njenog djeda nije samo vid komunikacije sa fanovima, već i zbirka uspomena koje bude jako snažne emocije, kao i jedna vrsta komunikacije nas sa samim sobom, podsjećanje na nešto što smo bili i što bi možda opet mogli da budemo.

"Pogledajte samo međunarodnu popularnost, koju imaju naši filmovi, iz nekadašnje Jugoslavije. Mislim da mi svi slično gledamo na taj period, pa i deda Bata. Snimalo se mnogo više filmova, mnogo boljih filmova, naši narodi su mnogo bolje sarađivali i međusobno komunicirali nego što je danas situacija. A usudila bih se da kažem da su se zbog toga i mnogo bolje razumijevali. Nadamo se da će se saradnja na svim poljima, ne samo u kulturi, sportu i turizmu, što prije i što više produbiti", govori Dina Živojinović i dodaje kako su brojne fotografije dobijali od Batinih kolega i različitih udruženja i medijskih kuća s područja čitave bivše Jugoslavije.

"Deda je nevjerovatno aktivan i lucidan u isto vrijeme. S iznenađujućim elanom čuva svaku dragu uspomenu i aktivan je u odabiru slika. Dogovorili smo se da komentar ide na engleskom jeziku, jer je njegova popularnost odavno prešla granice, a nove generacije naše sve brojnije dijaspore žele to da podijele sa svojim prijateljima iz tih zemalja", ispričala je za Klix.ba Dina Živojinović, unuka glumačke legende.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: