Nova pravila talibana
187

Voditelji u Afganistanu u znak solidarnosti sa kolegicama vodili program sa maskama na licu

I. B.
Nakon što su talibani izdali naređenje prema kojem TV voditeljice u Afganistanu moraju pokriti svoja lica i dok su u eteru, njihove kolege odlučile su pokazati solidarnost te su se u programu pojavili sa maskama na licu.
Urednici i TV voditelji TOLOnews-a, prvog afganistanskog informativnog kanala, prije pojavljivanja u programu prekrili su lica higijenskim maskama te se tako pojavili u eteru u znak protesta sa novim "pravilom" talibana.

Svojim potezom izazvali su oduševljenje na društvenim mrežama, te tako potakli i ostale da pod oznakom kampanje #freeherface odnosno "oslobodite njeno lice", izraze podršku osobama ženskog spola koje se sada suočavaju i sa ovakvom vrstom restrikcije.

"Protestujemo, opiremo se, ne odustajemo i ne dozvoljavamo da mrak i neznanje ove terorističke skupine zagospodari našom kulturom i državom", napisala je jedna studentica iz Afganistana uz fotografije voditelja.

Ovaj potez dio je tvrdokorne promjene talibana koja je još jednom izazvala međunarodnu osudu od strane aktivista za ljudska prava.

Voditeljice su ranije morale nositi samo maramu, ali u nedjelju je većina njih viđena sa prekrivenim licima.

Podsjećamo, nakon što je ranije ovog mjeseca, vrhovni lider u Afganistanu Hibatulah Akundzada objavio je ukaz za žene da se potpuno pokriju na javnim mjestima, uključujući lica, sada je isto naređeno i ženama koje rade kao televizijske voditeljice.

Iako to isprva nisu poslušale te su se u programu pojavile otkrivenih lica, ipak su počele da poštuju direktivu.

Ministarstvo informisanja i kulture ranije je saopštilo da je politika "konačna i da se o njoj ne može pregovarati", a osim otkaza koji slijedi ženama koje odbiju da se drže ovih pravila, rečeno im je kako će i njihovi muževi ostati bez posla.

Dakle, voditeljice na vodećim televizijama u ovoj zemlji sada nose hidžab preko čitavog tijela i vide im se samo oči.