Preminuo u 96. godini
54

Veljko Bulajić odbio je da "Bitka na Neretvi" otvori festival u Cannesu, a posebno ga je uvrijedila kritika filma

N. O.
Foto: Goran Stanzl/Pixsell-Screenshot/Yugopapir
Foto: Goran Stanzl/Pixsell-Screenshot/Yugopapir
Veljko Bulajić preminuo je u 96. godini, a prije svega ostat će upamćen kao reditelj "Bitke na Neretvi". Zanimljivo je da je Bulajić odbio da film otvori festival u Cannesu, a svojevremeno je odlučio javno odgovoriti na kritiku filma.
Yugopapir ranije je objavio stari intervju u kojem je reditelj Bulajić pojasnio zašto je odbio da film otvori Filmski festival u Cannesu, kao i zašto je njegovo prikazivanje u potpunosti otkazano.

Tekst u novinama "Čik" navodi: "Čim je iz Cannesa stigla vijest da najskuplji i najspektakularniji film jugoslovenske produkcije 'Bitka na Neretvi' neće biti prikazan na tamošnjem festivalu, u našoj javnosti je nastala velika buka. Veoma ozbiljne zamjerke i prigovori da naši izvoznici i distributeri 'nemaju poslovnog duha' počele su pristizati sa svih strana: iz štampe, televizije, raznih foruma".

Navedeno je da posebno kontroverzna ova odluka bila u trenutku kad se saznalo da je direkcija festivala u Cannesu zvanično izrazila želju da 'Neretva' otvori ili zatvori ovu smotru.

Foto: Yugopapir
Foto: Yugopapir

"Moj film bio je nominovan za 'Oscara' i našao se u najužen izboru među pet najboljih filmova godine. Na spisku tih pet filmova nisu bili filmovi koji su pobjednici na međunarodnim filmskim festivalima. Samim tim, bilo bi nelogično da se 'Neretva' u Cannesu takmiči u konkurenciji četrdesetak filmova. To bi bilo čak i nepotrebno", naveo je tada Bulajić.

Naveo je i da je Direkcija festivala ukazala čast filmu dajući mogućnost da otvori ili zatvori festival, ali da su to odbili.

"Tako nešto bilo bi dobro za sam festival, ali ne bi bilo dobro za 'Neretvu', jer distribucija mog filma u Francuskoj počinje samo dva mjeseca poslije festivala. Zbog toga sam ja i ostali koji su radili na stvaranju 'Neretve' i oni koji rade na njenom plasmanu, zaključili da ne bismo smjeli da ugrožavamo parisku premijeru koja treba da bude događaj dana u Drancuskoj, a poslije nje odmah počinje distribucija", kazao je tada.

Pored ovoga pažnju javnosti privukao je Bulajićev komentar na način na koji je Vladimir Tomić godinama kasnije najavio njegov film i njegovo prikazivanje na televiziji.

Foto: Yugopapir
Foto: Yugopapir

Naime, Yugopapir također podijelio isječak njegovog osvrta u rubrici "TV-filmovi tjedna" časopisa "Sudio" na komentar Tomića koji je u istom časopisu objavio kritiku filma.

"U rubrici 'Filmovi tjedna', u najavi 'Bitke na Neretvi', saradnik Studija V.T. u kratkom i marginalnom zapisu nanizao je nekoliko krupnih dezinformacija. Da je to učinio nošen zlom namjerom, pokazuje svaki redak u tom kratkom tekstu", naveo je na početku Bulajić.

Istaknuo je kako je "opis sadržaja filma i historijski događaj kojim je inspirisan ispričan na razini primjerenoj nekom dječačiću nižih razreda srednje škole" dalje navodeći: "A vaš saradnik V.T. punoljetan je čovjek (a kakav - to ćemo vidjeti malo kasnije), odrastao već toliko da sebe smatra filmskim kritičarem.

"Napisao je, naime, da su se nakon 'Bitke na Neretvi' počeli kod nas snimati ratni spektakli 'koji su domaću kinematografiju doveli u ćorsokak'. Iz toga proizlazi da sam upravo ja kriv za neuspjehe nekih drugih filmova. Činjenicu da je 'Bitka na Neretvi' prikazana u cijelom svijetu i požnjela nesumnjive uspjehe V.T. pokušava osjenčiti podmetanjima pa riječi 'po cijelom svijetu' stavlja u navodnike. Zlurado podvlači da je 'film bez uspjeha kandidiran za Oscara'", napisao je između ostalog u odgovoru na Tomićeve kritike.