U Meeting Pointu
157

U Sarajevu održana komemoracija Veljku Bulajiću na kojoj je prikazan film "Bitka na Neretvi"

N. C.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana komemoracija Veljku Bulajiću, legendarnom jugoslavenskom reditelju.

Prisutnima se obratila proslavljena bh. rediteljica Jasmila Žbanić koja je istakla da se od Bulajića još uvijek ima puno toga za naučiti.

"Prije par mjeseci sam razgovarala s Veljkom Bulajićem. On je toliko bio opsjednut novim filmom da je to nešto što je dirljivo i što je toliko inspirativno da čovjek, reditelj od 96 godina toliko voli svoj posao da ga ništa ne može zaustaviti i spriječiti da radi ono što voli. Ovdje danas, nažalost, nema studenata da budu inspirisani Veljkom Bulajićem. On je jedan od najvećih jugoslavenskih reditelja od kojeg još uvijek imamo puno da učimo", kazala je.

Faruk Lončarević, dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, istakao je kako se Bulajić filmom borio protiv fašizma.

"Bulajić je bio fasciniran filmom te ga je smatrao svojim glavnim oružjem u borbi protiv fašizma. Do kraja se borio protiv svih fašizama našeg vremena. On je bio jedan od našnih prvih školovanih reditelja koji se obrazovao u Italiji. Ostat će upamćen po četiri velika filma 'Vlak bez voznog reda', 'Kozara', 'Bitka na Neretvi' i 'Veliki transport'. Nama kao autorima mnogo više će ostati u sjećanju mali filmovi posebno 'Uzavreli grad' koji je jedna neorealistička, modernistička priča o izgradnji Zenice", kazao je.

Podsjećamo, jedan od najznačajnijih reditelja bivše Jugoslavije preminuo je u ponedjeljak u 96 godina života. Ostat će upamćen po partizanskim epopejama "Kozara" iz 1962., "Bitka na Neretvi" iz 1969. kao i "Veliki transport" iz 1983. godine.

Djetinjstvo je proveo u Sarajevu, kao i dio školovanja. Filmove je snimao u svim republikama bivše Jugoslavije, a živio je i radio u Hrvatskoj. Srednju školu je završio u Sarajevu. Nakon rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se družio s mlađim poratnim intelektualcima.

Tada se počeo zanimati za kinematografiju, upisao je filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959., asistirao velikim redateljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.