Film/TV
398

Veliki uspjeh: Film "Moja tetka u Sarajevu" Gorana Kapetanovića osvojio dva "švedska Oskara"

Klix.ba
Goran Kapetanović (Foto: Screenshot)
Goran Kapetanović (Foto: Screenshot)
Film Gorana Kapetanovića, sarajevskog režisera s adresom u Švedskoj, osvojio je dvije nagrade na Guldbagge Awards, poznatoj švedskoj godišnjoj filmskoj dodjeli koja se smatra švedskim ekvivalentom slavnog Oscara.

Film "Moja tetka u Sarajevu" je za nagradu Guldbagge bio nominovan u šest kategorija: Najbolji film, Najbolji režiser (Goran Kapetanović), Najbolji glumac (Milan Dragišić), Najbolja sporedna glumica (Sadžida Šetić), Najbolji scenarij (China Åhlander, Dragan Mitić i Goran Kapetanović) i Najbolja kinematografija (Ita Zbroniec-Zajt).

Film je osvojio dvije nagrade i to: Najbolji režiser (Goran Kapetanović) i Najbolja sporedna glumica (Sadžida Šetić).

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Kapetanović je, uoči večerašnje dodjele nagrada, rekao za Klix.ba kako su i te nominacije ogromno priznanje i uspjeh.

Film "Moja tetka u Sarajevu" je snimljen 2016. godine, a govori o 50-godišnjem Zlatanu koji nije dolazio u Bosnu i Hercegovinu otkako ju je napustio kao izbjeglica. Ipak, njegova kćerka Anja (18) ima veliku želju upoznati svoje korijene i odlučuje doći u Sarajevo. Iako je otac pokušava zaustaviti, na kraju doputuje sa njom i tada počinje njihova potraga za identitetom i zajedničkom historijom.

Na 52. dodjeli Guldbagge nagrada nagradu za najbolji film osvojio je film "Giant", najbolji scenarij osvojili su Jan Vierth i Anders Sparring, najbolja glumica je Maria Sundbom, dok je nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi osvojio Anders Mossling.