Film/TV
27

Velika posjećenost festivala LGBT filma Merlinka u Sarajevu, ove godine bez incidenata

Piše: L. Č.
(Foto: Facebook/Sarajevski otvoreni centar)
U Sarajevu je prije nekoliko dana održan treći po redu međunarodni festival filma Merlinka, posvećen filmskim ostvarenjima LGBT tematike.

Kako se radi o festivalu "putujuće" prirode i konceptu koji se zasniva na promovisanju LBGT prava u zemljama regije, u Sarajevu je održan u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, nevladine organizacije koja promoviše ljudska prava i zalaže se za društvenu inkluziju LGBT osoba.

U okviru festivala Merlinka, sarajevska je publika imala priliku pogledati pet filmova LGBT tematike: "O Susan Sontag", "Krug", "Dvije majke", "Borba za istospolne brakove" i "52 utorka".

Festival je u art kinu Kriterion otvorila projekcija dokumentarnog filma Nancy D. Kates iz 2014. godine "O Suzan Sontag", a otvaranju je prisustvovalo između 300 i 350 ljudi, te se, ističu iz Sarajevskog otvorenog centra, tražila i karta više.

"Projekcija filma 'O Susan Sontag' bila je pravi način da se otvori Festival budući da je Susan Sontag imala posebnu vezu sa Sarajevom, a poznata je po svom angažmanu tokom rata u našem glavnom gradu. Nadam se da ćemo opet imati priliku da ga prikažemo jer se na projekciji zaista tražila karta više, a sala je bila dvostruko punija nego što je predviđeno", kaže za Klix.ba Jasmina Čaušević iz Sarajevskog otvorenog centra.

Festival Merlinka je prošle godine obilježio incident, kada je deset maskiranih osoba napalo učesnike i posjetitelje Festivala za vrijeme diskusije u Kriterionu, povrijedivši pritom dvije osobe. Čaušević ističe kako su ove godine bili posebno oprezni u želji da zaštite učesnike, goste i posjetitelje Festivala.

"Ove godine se za tri dana Festivala nije desio nijedan incident, iako je sala za projekcije svaki put bila puna. Imali smo odličnu saradnju sa policijom Kantona Sarajevo, kao i dobru saradnju sa privatnim zaštitarskim agencijama. Ove smo godine zaista ozbiljno shvatili naš zadatak i sve je prošlo u najboljem redu", istaknula je Čaušević.

Festival je otvorio Predrag Azdejković, direktor festivala Merlinka, kao i gost iz Crne Gore Danijel Kalezić.

Internacionalni festival queer filma Merlinka prvi je put organizovan u decembru 2009. godine u Domu omladine u Beogradu sa idejom promovisanja filmskih naslova koji se bave gay, lezbijskom i transseksualnom tematikom, a koji rijetko kad dođu do domaće filmske publike. Festival je dobio ime po ubijenoj transseksualnoj osobi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika "Marble Ass", filmu koji je i otvorio prvi festival. Festival Merlinka ima za cilj da kroz filmsku umjetnost promoviše gay-lezbijska prava i utječe na smanjenje homofobije u društvu. Festival u Beogradu organizuju Gej-lezbijski info centar GLIC i Dom omladine Beograd.