Dodjelom Zlatne palme
13

Večeras završava Cannes Film Festival, svoj rad predstavili i bh. autori

Piše: E. Lj.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Cannes Film Festival koji je počeo 14. maja premijerom filma "The Dead Don't Die" reditelja Jima Jarmuscha završava večeras dodjelom Zlatne palme i ostalih nagrada festivala.

Najnovije ostvarenje Jima Jarmuscha koji je 1984. godine dobio Zlatnu palmu za film "Čudnije od raja" na listi je filmova koji se takmiče za ovu prestižnu nagradu.

Među favoritima za Zlatnu palmu je "bilo jednom u Hollywoodu", najnovije filmsko ostvarenje Quentina Tarantina u kojem glume Leonardo DiCaprio, Brado Pitt i Margot Robbie. Za Zlatnu palmu takmiči se i Pedro Almodovaro filmom "Dolor y Gloria", kao i braća Jean-Pierre i Luca Dardennea, Ken Loach, Arnaud Desplechin, Terrence Malicka i Elia Suleimana.

Glavnu nagradu će uručiti žiri čiji je predsjednik meksički reditelj Alejandro Gonzales Inarritu.

I Bosna i Hercegovina je imala svoje predstavnike na Cannes Film Festivalu, a producentica Amra Bakšić Čamo rekla nam je kakav je bio Cannes s aspekta bh. filma.

"U Cannesu su prikazanan četiri dugometražna i pet kratkih filmova u kojima su učestvovali bh. filmski profesionalci. Naše teme, lokacije, autori i glumci, sjajne reakcije kolega na ipak najznačajnijem festivalu i svijetla budućnost prikazanih filmova i autora. Sistematsko izdvajanje za film na svim nivoima vlasti u BiH je oko 1 milion eura. Izgleda da se kod nas svakodnevno potvrđuje ona ničeanska -'Što nas ne ubije, to nas jača'", rekla je Bakšić Čamo.

U programu Semaine de la Critique Cannes Film Festivala prikazan je film "Heroji ne umiru" kojeg je režirala Aude Léa Rapin, a u kojem su uloge ostvarili i bh. glumci Hasija Borić, Muhamed Hadžović, Damir Kustura, Slaven Vidak i Elma Juković predstavljali su ga producenti Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

U takmičarskom programu prikazan je film "It Must Be Heaven" čiju režiju potpisuje Elia Suleiman, a na kojem je kao pridruženi producent radio Jovan Marjanović.

Jovan Marjanović je pridruženi producent francusko-kanadskog filma "It Must Be Heaven", uvrštenog u takmičarski program Cannesa. Režiju potpisuje poznati filmski autor Elia Suleiman, koji pravi zapis o svom putešestviju po najrazličitijim mjestima, od Pariza do New Yorka, i pronalazi neočekivane paralele s rodnom Palestinom.

U programu ACID prikazan je film "Take me Somewhere Nice" Ene Sendijarević koji je na Roterdam Film Festivalu osvojio nagradu Tigar, dok je u okviru specijalne projekcije biti prikazan film "Ice on Fire" Leile Conners u kojem je direktor fotografije Harun Mehmedinović.

Program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs) otvoren je premijerom pet kratkih filmova nastalih u Sarajevu u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra). Uloge u ovim filmova ostvarili su sjajni glumci iz BiH i regije, među kojima su Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Lidija Kordić, Boris Ler, Mladen Nelević, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković i Muhamed Hadžović.

U Cannesu je boravio i oskarovac Danis Tanović koji je potencijalnim kupcima predstavio preview svog novog filma "The Postcard Killings" ("Ubice s razglednica") čije je snimanje nedavno završeno u Velikoj Britaniji i Norveškoj.