Film/TV
10

Večer za legendu tuzlanske rock scene Nebojšu Stojkova Frenkija

Klix.ba
Velika dvorana BKC Tuzla u četvrtak, 17. decembra u 19:30 sati bit će mjesto projekcije dokumentarog filma "Rock'n'War".

Projekcija je posvećena Nebojši Stojkovu Frenkiju, legendi tuzlanske rock scene, a nakon projekcije nastavljamo druženje u BKC Klubu uz muziku tuzlanskih bendova. Svi su dobrodošli, poručuju organizatori.

Dokumentarni film "Rock'n'War" je priča o fenomenu muzičke scene koja je nastala u najteže vrijeme, u ratu. To je priča o mladim ljudima i njihovoj snazi, o prijateljstvu, kreativnosti, volji i želji da muzikom prkose nasilju i opštem ludilu koje donosi rat.

Dok je grad Tuzla svakodnevno granatiran, a policijski sat bio na snazi već od 17 sati, tuzlanski muzičari su se organizovali pa podrumi i skloništa postaju jezgro novonastale muzičke scene. Ta scena brzo raste, pojavljuje se mnogo novih bendova a muzički život se seli iz podruma na nove i veće lokacije. Staro i devastirano kino Mladost postaje klub Magic, plato ispred gimanzije postaje Atrium klub, a kultni Stelekt i Dom mladih svake sedmice organizuju rock svirke i maratone koje su posjećivale stotine mladih uprkos opasnosti od granata.

Ovaj film govori i o saradnji među bendovima, uzajamnom pomaganju muzičara; vrijednostima koje su danas možda pomalo i zaboravljene.

Stojkov je preminuo 13. novembra u Švicarskoj, nakon komplikacije operacije na srcu na koju je otišao početkom tog mjeseca. Imao je 52 godine.

Režiser filma je Damir Pirić, a finalnu produkciju potpisuje arTz Produkcija iz Tuzle.