Posvećen kultnom filmu
202

Valter se vraća u Sarajevo: Prvi filmski muzej na Balkanu 6. aprila otvara svoja vrata

Piše: E. Lj.
U prostoru Filmskog centra Sarajevo, u ulici Dženetića Čikma br. 12, radi se punom parom na postavci muzeja "Valter brani Sarajevo", prvog filmskog muzeja u ovom dijelu Evrope. Idejni tvorac ovog projekta i direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković kaže da će sve biti spremno do 6. aprila kada je najavljeno svečano otvorenje.

Ideju o pokretanju multimedijalnog muzeja "Valter brani Sarajevo" koji će biti posvećen istoimenom kultnom filmu kojeg je Hajrudin Šiba Krvavac snimio 1972. godine, Duraković je najavio u maju prošle godine.

"Bilo je dosta spekticizma u vezi s ovom idejom, ali mi u Filmskom centru Sarajevo smo zajedno sa brojnom saradnicima iz filmske i kreativne industrije u međuvremenu zaskuli rukave i danas ovaj projekt dobija svoj finalni izgled. Oslonili smo se na domaću pamet i kreativnosti i finansijska sredstva koja je prošle godine Filmski centar Sarajevo zaradio na tržištu. Praktično smo u projekt ušli sami i dogurali do 80 troškova posto projekta. Nakon toga su Grad Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo, prepoznavši potencijal ovoga projekta, ušli sa finansijskom podrškom i mi smo im zahvalni na tome", rekao je Duraković u razgovoru za Klix.ba.

Multimedijalni filmski muzej "Valter brani Sarajevo" posjetiocima će ponuditi jedno novo iskustvo, a Duraković ističe da im je cilj preko ovog muzeja ispričati priču o jednom kultnom filmu koji je obilježio jugoslavensku i bh. kinematografiju, ali i priču o gradu Sarajevu.

"Radi se scenografskom muzeju, tu su elementi muzeja voštanih figura, rekvizita, zvučna kulisa, multimedija. Planiramo da radimo i digitalne aplikacije muzeja, geomaping lokacija na kojima je sniman film i turu 'Valter brani Sarajevo'", otkrio je.

Nesumnjivo je da će ovaj muzej biti nezaobilazna lokacija na kulturološkoj i turističkoj mapi Sarajeva.

"Ovaj projekt pokazuje da kulturna baština nije mrtva stvar i da ona može imati svoju kulturnu, turistističku i ekonomsku dimenziju u ovim novim vremenima. Kada je u pitanju turizam sigurno je da će on imati svoju publiku koju će činiti ljudi iz BiH, regije i Kine. Istovremeno, ne treba zaboraviti činjenicu da je memorijalna kultura i muzeologija posvećena Drugom svjetskom ratu i vremenu fašizma i borbe protiv njega vrlo živa, tako da vjerujem da će turisti iz čitave Evrope rado dolaziti u naš muzej", zaključio je Duraković.

Za potrebe realizacije ovog muzeja Duraković je okupio ekipu vrhunskih stručnjaka iz filmske, likovne i muzeološke djelatnosti. Akademski kipari Lejla Ćehajić i Samir Sućeska već neko vrijeme vrijedno rade na realizaciji skulptura Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih likova iz filma, realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz vremena snimanja filma.

Glavni scenograf projekta je profesor sa Akademije scenskih umjetnosti Osman Arslanagić, dizajner je Sanja Kulenović, a kostimograf muzeja Belma Žiško. Dado Džihan zadužen za audio u muzeju, dok ekipa Filmskog centra Sarajevo kreira i specijalnu multimediju za muzej. U projekat su uključeni i mladi historičari umjetnosti, budući kustosi muzeja sa Filozofskog fakluteta u Sarajevu.